ODLUKA SPORTSKOG ARBITRAŽNOG SUDA: Putin ne može na Olimpijadu i svjetska prvenstva

0
256

Sportski arbitražni sud u Lozani zabranio je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da dvije godine prisustvuje Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, kao i svjetskim prvenstvima.

Zabrana suda se odnosi na “predstavnike ruske vlade”, a u specijalnom paragrafu odluke navodi se da su to ministri i njihovi zamjenici, premijer i njegovi zamjenici i predsjednik Ruske Federacije, prenosi “Sputnjik”.

Sportski arbitražni sud stao je na stranu Svjetske antidoping agencije /VADA/ u sporu sa Ruskom antidoping agencijom /RUSADA/ i ruski sportisti neće moći da se takmiče na velikim međunarodnim takmičenjima pod ruskom zastavom do 16. decembra 2022. godine.

Osim toga, RUSADA je dužna da agenciji VADA plati iznos od 1,27 miliona dolara kao naknadu za troškove koje je VADA imala od januara 2019. do datuma odluke.

U odluci suda se napominje da predstavnici Vlade Rusije neće moći da dobiju akreditaciju, kao ni da prisustvuju svjetskim prvenstvima u raznim sportovima.

Pri tome se ograničenja ne odnose na zvaničnike koji su članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta ili su od šefa države na čijoj teritoriji se događaj održava dobili poziv za takmičenje.

Osim toga, ograničenja se ne odnose na zvaničnike koji su sportisti i koji su na takmičenje stigli kao učesnici.

(Srna)

Ostavite komentar