Održana komemoracija srebreničkim žrtvama

0
240

U Memorijalnom cenru Srebrenica Potočari održana je centralna manifestacija obeležavanja 26 godina srebreničke tragedije kojoj su prisustvovali zvaničnici i diplomatski predstavnici, dok su se neki prisutnima obratili video porukama.

Nakon komemoracija održana je sahrana posmrtnih ostataka još 19 identifikovanih žrtava.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je u svom obraćanju rekao da “Evropa nije zaboravila svoju odgovornost u nesprečavanju genocida”.

Kazao je i da su “presude sudova pokazale da počinitelji ne mogu proći bez kazne”.

Predsedavajući Evropskog saveta Šarl Mišel je takođe u video poruci izrazio nadu da se takvo nešto nikad neće ponoviti u Evropi.

“Ujedinjeni smo u tuzi. Ali i u nadi da nikad više nećemo videti takvo zverstvo u Evropi. I to je ono što Evropska unija predstavlja. Demokratske principe. Slobode. Pomirenje. I izgradnju trajnog mira na našem kontinentu.”, rekao je, između ostalog, Mišel.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je u svojoj poruci rekao da su zbog srebreničkih žrtava rane još uvek sveže i da neće dozvoliti da se “zaboravi tamna mrlja na evropskoj istoriji”.

Dodao je da je dužnost Turske da stvori mir na ovim prostorima koji će biti trajan, te da poziva sve da učestvuju u tome.

Podsekretarka Ujedinjenih nacija i specijalna savetnica generalnog sekretara za prevenciju genocida Alice Nderitu poručila je da događaji u Srebrenici ne idu na čast UN.

Ambasador SAD Erik Nelson je kazao da se pridružuje “svima koji oplakuju žrtve od pre 26 godina”.

“Sjedinjene Države pozivaju sve političke lidere da se suzdrže od otvaranja starih rana”, kazao je Nelson.

Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađijus obećao je da će međunarodne pravosudne institucije nastaviti da procesuiraju žrtve “genocida i zločina koji su se u ratovima devedesetih desile u BiH”.

Iako su u Meorijalnom centru Sebrenica – Potočari prisutni predsednik Milo Đukanović i potpredsednik vlade Dritan Abazović, prisutnima se video porukom obratio predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Iskazujući saosećanje sa srebreničkim žrtvama, Bečić je podsetio da je Crna Gora nedavnom rezolucijom osudila “genocid u Srebrenici kao i one koji ga negiraju”.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji se takođe obratio video porukom, poručio je da je odgovornost političara da ne dozvole ponavljanje 11. jula i osudio relativizaciju i negiranje zločina.

Pored lidera političkih partija Bošnjaka i Hrvata u BiH u Potočarima su bili i predsednik Crne Gore Milo Đukanović i potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović.

U Potočarma je bio i lider LDP-a u Srbiji Čedomir Jovanović.

Dodik: Poruke iz Potočara služe za zastrašivanje Srba

Poruke koje su danas poslate iz Potočara služe da se dodatno preplaši srpski narod, ocenio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik dodajući da je priča o genocidu u Srebrenici apsolutno neodrživa jer nije činjenično zasnovana.

Dodik kaže da poruke bošnjačkih zvaničnika i ovoga puta služe da na bazi falsifikata istorijskih činjenica Bošnjaci izgrade svoj mit o narodnom i nacionalnom postojanju.

„Te poruke nisu neuobičajene, a upućene su srpskom narodu kako bi se dodatno preplašio porukama koje šalju zajedno sa međunarodnim akterima, pogotovu sa ovim ‘moćnima’ iz Crne Gore”, kazao je Dodik.

Dodao je da Crna Gora svojim prisustvom u Potočarima i porukama koje danas šalje pokušava da ojača svoju poziciju i da se „nametne kao faktor u regionu”.

„Bilo bi pristojno da su ostavili porodice Bošnjaka koje su izgubili svoje najmilije da obiđu grobove i da im se u molitvi pridruže. Politiku praviti na grobovima to samo može i radi sarajevska politika”, zaključio je Dodik.

Dodaje da na taj način skreću pažnju na sebe, a podršku traže u onima iz međunarodne zajednice koji su se okupili kako bi „oprali savest” zbog ratova u bivšoj Jugoslaviji.

(RTS, Politika)

Ostavite komentar