PETER HANDKE U BANJALUCI: Od Cvijanovićeve Orden Republike Srpske

0
229

Austrijski pisac Peter Handke, dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu doputovao je danas u Banjaluku.

Handke je u Administrativni centar Vlade RS stigao oko 13 časova u pratnji Emira Kusturice, a dočekali su ga predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je Handkeu Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Cvijanović naglasila je da je Handke, pored toga što je veliki književnik, istovremeno i veliki humanista i borac za istinu i pravdu.

Handke je u Republiku Srpsku stigao kao da obnavlja znanje iz poratnog doba kada je “špartajući” Republikom Srpskom pomagao domaćine, popravljao krovove na njihovim u ratu porušenim kućama, susretao se sa običnim ljudima…

Kao veliki majstor pripovjedač, Handke je život provodio opisujući život običnih ljudi vjerujući da je ushićenje najveća ljudska moć.

Uvijek protiv rata, od početka karijere sedamdesetih godina, nikada klasičan i uvijek dovoljno u ljudskoj temi, veliki nobelovac danas je razgovarao sa zvaničnicima Republike Srpske, srpskim rediteljem Emirom Kusturicom i predstavnicima akademske zajednice o prošlosti, sadašnjem vremenu u kome živimo zahvaćenom pandemijom virusa korona, ali i pričama o budućnosti.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je u razgovoru sa nobelovcem Peterom Handkeom da je njegova posjeta Republici Srpskoj od velikog značaja, te da srpski narod izuzetno cijeni ime i djelo ovog velikog nobelovca.

Dodik je naglasio da je Handke pisac čiji je književni opus izuzetne vrijednosti, a njegova riječ nije zatrovana mržnjom, već pravdom, istinom i slobodom.

Ovom prilikom Dodik je poklonio Handkeu bocu domaće rakije.

Pisac će u Banjaluci boraviti kratko, nakon čega će se zaputiti u Višegrad gdje će mu biti uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”.

Nakon uručenja nagrade, biće upriličen okruglo sto na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju djela Petera Handkea govoriti reditelj Emir Kusturica, eminentni akademici i književnici.

Handke je dobitnik “Velike nagrade Ivo Andrić” Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine “Drugi mač – Majska povest”.

Ova nagrade se uručuje na Svetog Savu u Andrićgradu, ali je ove godine odgođeno zbog epidemiološke situacije.

Nobelovca su na aerodromu Mahovljani dočekali proslavljeni srpski i svjetski reditelj Emir Kusturica i savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Pero Simić.

(IZVOR: MONDO/FOTO: VEDRAN ŠEVČUK)

Ostavite komentar