PISALI DRŽAVNOM SEKRETARU SAD: Bošnjačka dijaspora protiv kandidata za novog visokog predstavnika

0
222

Predstavnici bosanskohercegovačke dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama, koje čine u Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu, Bošnjačko-američka asocijacija iz savezne države Iowa, Bosansko-američki institut za genocid i Zajednica Bošnjaka u Georgiji uputili su pismo američkom državnom sekretaru kojim su izrazili protivljenje da Nijemac Kristijan Šmit (Christian Schmidt) bude visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

U pismu sekretaru Entoniju Blinkenu (Antonyju Blinkenu) su istakli zabrinutost kandidaturom Šmita za visokog predstavnika. Tvrde da Šmit nije pokazao viziju, kapacitet i volju da unaprijedi kredibilnu reformu tj. politike koje su orijentisane prema Bosni Hercegovini.

Tvrde da će voditi umjerenu politiku prema akterima segregacije i secesionizma u Bosni i Hercegovini, kao i njihovim pomagačima u Zagrebu, Beogradu i Moskvi samo distancirati zemlju od zapadnih demokratija kojima treba da pripada.

Posebno su zabrinuti, kako ističu zbog navoda da se pokušava dobiti podrška Rusije za Schmidtovu kandidaturu.

– Naročito smo uznemireni zbog navoda da Schmidt i njegovi pretpostavljeni u Berlinu prvi put pokušavaju dobiti podršku Kremlja za kandidaturu, čak i prije nego što je na to pristala Kvinta. Rusija je direktna prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, ukazali su.

Istakli su da bi podrška njemačkom kandidatu značila i podršku Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ).

– Podržavajući Šmita (Schmidta) SAD bi dopustio Putinu da zadire u regiju. Alarmantno je da je Šmitova Kršćansko-socijalna unija (CSU) vrlo glasna podrška hrvatskom HDZ-u kao krajnje desničarskoj stranci s velikom antisemitskom bazom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Šmit je od HDZ-a dobio Orden Ante Starčevića, priznanje koje je uručeno optuženima i osuđenima za ratne zločine, istakli su.

Mišljenja su da je SAD ostao najvažniji prijatelj i saveznik Bosne i Hercegovine, te su zahvalni zbog toga. Naveli su da kao dijaspora cijene vodstvo novoizabranog američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joea Bidena) da pomogne u okončanju genocida i etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva u Bosni i Hercegovini.

(Avaz)

Ostavite komentar