Plate premašile 1.000 KM u devet gradova u Srpskoj

0
400

Iako je prošla godina, zbog situacije izazvane virusom korona, za privredu bila izuzetno teška i izazovna, prosječne plate su u devet lokalnih zajednica u Republici Srpskoj bile veće od 1.000 maraka.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na tom spisku su, godinu ranije, bili Stanari, Ugljevik, Gacko i Banjaluka, a 2020. godine su im se pridružili i Istočni Mostar, Istočno Novo Sarajevo, Srebrenica, Trebinje i Foča.

Apsolutni lider u Srpskoj su Stanari, gdje se prošle godine u prosjeku zarađivalo 1.295 maraka. Prosjek u Banjaluci iznosio je 1.084, u Gacku 1.162, u Istočnom Mostaru 1.044, a u Istočnom Novom Sarajevu 1.050 KM. U Srebrenici se u prosjeku zarađivala 1.051 KM, u Trebinju 1.015, u Ugljeviku 1.226, a u Foči 1.055 maraka.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, potvrdio nam je da je upoznat sa podacima prema kojim je plata u tom gradu nadmašila 1.000 maraka, a to tumači kombinacijom više faktora.

“U Trebinju je došlo do određenih promjena, odnosno pretežno je angažovana kvalitetnija radna snaga, pogotovo u oblasti turizma. Ljudi su jednostavno procijenili da im treba kvalitetnija usluga, a samim tim i kvalitetniji kadar. Onda su morali da podignu plate”, rekao je Ćurić za “Nezavisne novine”.

Kako je dodao, blizina Trebinja Dubrovniku uticala je na to da je određeni broj ljudi, zbog većih plata, odlazio iz grada na Trebišnjici u susjedni grad na obali Jadranskog mora.

“Onda su privrednici bili prinuđeni da povećavaju plate da bi zadržali kvalitetniji kadar”, naveo je Ćurić, koji je optimističan i kada je riječ o 2021. godini, što argumentuje i činjenicom da je u prethodnih nekoliko dana Trebinje bilo prepuno posjetilaca.

Milan Vukadinović, načelnik opštine Foča, kaže da je ohrabrujući podatak to što je prosječna plata u toj lokalnoj zajednici veća od 1.000 maraka. Međutim, neke stvari je, sudeći po njegovim riječima, potrebno popraviti.

“Nisam zadovoljan, jer i dalje imamo veliki broj nezaposlenih ljudi. Posvetiću se tome da tu probamo promijeniti poslovnu klimu, odnosno ambijent. Ohrabrujuće je to što Srbija planira da 17. maja ovdje postavi kamen temeljac za izgradnju elektrana na Drini, što je naša razvojna šansa”, naveo je Vukadinović za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, u Foči je više od 2.500 nezaposlenih, što je, kako tumači, dovoljan podatak koji ukazuje da je to potrebno mijenjati.

“Naravno, načelnik i opština ne mogu to da urade direktno, ali mogu da prave ambijent odnosno poslovnu klimu da se ovdje otvaraju nova radna mjesta”, naglasio je Vukadinović.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najniža prosječna plata tokom prošle godine bila je u Kupresu, a iznosila je 640 maraka. Takođe, prema istom izvoru, prosjek u Srpskoj je u 2020. godini bio 956 KM, što je za 50 maraka više u odnosu na 2019. godinu, a tačno 99 maraka više nego 2018. godine. Ipak, ni taj rast nije prevelika utjeha dobrom dijelu potrošača.

Naime, prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske, sindikalna potrošačka korpa za mart ove godine iznosila je 1.960 maraka, dok je prosječna plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj isplaćena u tom mjesecu iznosila 978 maraka.

(Nezavisne)

Ostavite komentar