Pogledajte poredak aerodroma u regiji, evo gdje je Banjaluka (FOTO)

0
121

Komercijalni aerodromi u bivšoj Jugoslaviji opslužili su više od 32,5 miliona putnika u 2023., dodajući oko pet miliona dodatnih putnika u odnosu na prethodnu godinu.

Nešto više od polovine svih aerodroma uspjelo je zabilježiti najprometniju godinu u istoriji, dok mnogi od njih još uvijek zaostaju za svojim brojem putnika prije kovida.

Primjetno je da su dvija aerodroma prošla lošije nego 2022. godine – riječki i sarajevski, iako je ovaj drugi poboljšao rezultat u odnosu na 2019. godinu. Tivat je tokom 2023. prestigao Ljubljanu kao aerodrom koji se najsporije oporavlja u regiji, izgubivši više od pola miliona putnika u odnosu na 2019.

Pad se prvenstveno pripisuje ratu u Ukrajini, jer su većinu putnika činili ruski putnici, a takođe značajan broj putnika iz Ukrajine i Bjelorusije.

U 2023. Skoplje je prvi put prestiglo tradicionalno prometniji Dubrovnik, dok je Podgorica nadmašila Sarajevo.

Ljubljanska vazdušna luka preuzela je vodstvo ispred Zadra, koji je bio bolji u 2022. Banjaluka i Niš nadmašili su Pulu, koja je do prošle godine bila tradicionalno prometnija, prema podacima koje donosi Ex-Yu Aviation News.

Beogradski aerodrom zadržao je svoju poziciju najprometnijeg u bivšoj Jugoslaviji. Priština je druga po broju prevezenih putnika s dodatnih milion putnika.

Ostavite komentar