PONOVO TENZIJE SA AZERBEJDŽANOM: Premijer Jermenije zatražio vojnu pomoć od Putina

0
222

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da je zatražio vojnu pomoć od ruskog predsednika Vladimira Putina usred tenzija sa Azerbejdžanom posle oružanog sukoba u regionu Nagorno-Karabaha.

Tenzije između dve susedne zemlje na Južnom Kavkazu porasle su ove nedelje kada je Jermenija protestovala zbog, kako je navela, upada azerbejdžanskih trupa na njenu teritoriju.

Azerbejdžan insistira da su njegovi vojnici bili raspoređeni na teritoriji koju smatra svojom u pograničnoj oblasti.

Pašinijan je rekao poslanicima da je u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom zatražio od Putina da pruži vojnu pomoć Jermeniji.

Rusija nije zvanično komentarisala izjavu Pašinjana.

Kremlj je povodom razgovora Putina i Pašinjana saopštio da je ruski lider naglasio potrebu da se poštuje prekid vatre i sva sporna pitanja reše diplomatskim sredstvima.

Rusija ima vojnu bazu u Jermeniji, koja je članica Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti koju predvodi Moskva. U isto vreme, Kremlj nastoji da održi prijateljske veze sa Azerbejdžanom zemljom bogatom naftom.

Azerbejdžan i Jermenija potpisali su u novembru prošle godine pod okriljem Rusije sporazum kojim su okončani žestoki sukobi u Nagorno-Karabahu.

(Agencije)

Ostavite komentar