PORESKA UPRAVA RS: Prijavite nepokretnosti, izbjegnite sankcije

0
199

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić pozvao je obveznike poreza na nepokretnosti u Srpskoj koji još nisu prijavili svoju nepokretnost da to učine jer će, u protivnom, umjesto njih to učiniti Poreska uprava po službenoj dužnosti.

Maričić je rekao da će poreski obveznici poreza na nepokretnosti u ovom slučaju, dobrovoljnim podnošenjem prijave za svoju nepokretnost u Fiskalni registar nepokretnosti, izbjeći i eventualne sankcije.

On je naglasio da cilj Poreske uprave Srpske nije kažnjavanje poreskih obveznika, već njihovo uvođenje u legalne zakonske okvire i stavljanje svih obveznika ovog poreza u ravnopravan položaj.

Poreska uprava Republike Srpske pozvala je obveznike poreza na nepokretnosti u katastarskim opštinama Petrićevac jedan i dva, na području Banjaluke, te katastarske opštine Laktaši centar, na području Laktaša, za koje je analizom postojećih evidencija utvrđeno da nisu podnijeli poresku prijavu za upis u Fiskalni registar nepokretnosti, da će im u narednim danima na kućne adrese dostaviti pozive da upišu nepokretnosti u taj registar.

U saopštenju iz Poreske uprave navodi se da je obaveza tih poreskih obveznika iz te tri katastarske opštine da u roku od osam dana od dana prijema poziva podnesu prijavu za upis u Fiskalni registar nepokretnosti u skladu sa Zakonom o porezu na nepokretnost.

“Ove aktivnosti definisane su Sporazumom o saradnji, koji su potpisali predstavnici Poreske uprave Srpske, grada Banjaluka i opštine Laktaši, a u okviru projekta Ministarstva finansija Srpske pod nazivom `Širenje obuhvata obveznika poreza na nepokretnost`”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da je cilj pravičnost poreskog opterećenja svih imalaca ili korisnika nepokretnosti, te povećanje prihoda u budžetima lokalnih zajednica jer je prihod od poreza na nepokretnosti isključivo prihod budžeta lokalnih zajednica.

Maričić kaže da je ovaj projekat dobra šansa za povećanje obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti u gradu Banjaluci i opštini Laktaši, a kasnije i u cijeloj Republici Srpskoj jer, ukoliko efekti projekta budu zadovoljavajući, takav način identifikacije neprijavljenih obveznika poreza na nepokretnost će biti primjenjivan ubuduće za sve lokalne zajednice u Srpskoj.

Ostavite komentar