Portugalska stranka “Dosta” organizuje globalni samit desnice, dolaze Bolsonaro i Salvini

0
196

Portugalska stranka Chega (Dosta) održaće u maju svjetski summit u Lisabonu s nekoliko čelnika krajnje desnih stranaka, uključujući bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara i potpredsjednika italijanske vlade Mattea Salvinija.

U video-izjavi, predsjednik Chege, Andre Ventura, rekao je da su Bolsonaro i Salvini već prihvatili poziv na veliki desničarski svjetski summit 13. i 14. maja.

– Prisutnost Jaira Bolsonara, Mattea Salvinija i drugih čelnika evropske desnice svrstava Lisabon u jedno od najjačih novih središta desnice u Evropi i jednu od svjetskih referenci u borbi protiv socijalizma – rekao je Ventura.

U januaru 2022. portugalska vladajuća Socijalistička stranka dobila je neočekivanu većinu, a socijaldemokrati su završili na drugom mjestu, no Chega je povećala svoju potporu i postala treća stranka u parlamentu.

Ventura je u martu rekao novinarima da planira također pozvati Marine Le Pen iz Francuske ili Geerta Wildersa iz Holandije, čelnike stranaka krajnje desnice u tim zemljama.

(HRT)

Ostavite komentar