Poskupljuje gorivo u Srpskoj

0
136

Cijene goriva na pumpama u Srpskoj skoro su dostigle 2,70 KM po litri, dok se u narednim danima očekuje dodatni rast cijena, kazao je Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Srpske.

– Cijene dizela kreću se od 2,63 do 2,69 KM po litri, dok benzin iznosi od 2,49 do 2,52 KM – kazao je Savić.

Ističe da je na svjetskom tržištu cijena nafte prošle sedmice porasla pa se tako rast cijena može očekivati i na domaćem tržištu, ali, kako kaže, jako je teško prognozirati koliko će to iznositi.

I Milovan Bajić, direktor “Krajinapetrola”, ističe za “Nezavisne novine” da će danas na njihovim pumpama biti nove cijene, sa rastom od šest feninga, jer, kako kaže, i nabavna cijena naftnih derivata dosta je porasla zbog dešavanja na svjetskim tržištima.

– Dizel je koštao 2,63 KM, a od danas će cijena dizela iznositi 2,69 KM – kazao je Bajić i dodao da se trenutno prati cijena goriva na svjetskom tržištu, te ističe da je teško predvidjeti šta će se dešavati u narednom periodu i kako će se kretati cijene goriva na domaćem tržištu.

Sa jedne banjalučke pumpe kazali su da je posljednjih dana došlo do korekcije cijena za pet feninga, te da sada dizel košta 2,69 KM, dok benzin iznosi 2,49 KM po litri.

U Prijedoru su cijene niže u odnosu na Banjaluku. Na jednoj banjalučkoj benzinskoj pumpi kažu da kod njih cijene goriva miruju te da nemaju još najava da će doći do skoka cijene.

– Kod nas dizel košta 2,60 KM, dok benzin iznosi 2,45 – kazali su s ove pumpe.

Podsjetimo, od septembra do kraja 2023. godine cijene goriva na pumpama u Republici Srpskoj korigovane su u prosjeku za oko 50 feninga naniže. Do toga je došlo nakon što je vrijednost jednog barela sirove nafte pala sa 93 na 74 dolara.

Ostavite komentar