POSLJEDICE: Šta čeka Švajcarsku nakon odustajanja od tijesnih trgovinskih veza sa EU?

0
254

Švajcarska će platiti cijenu izgubljenim izvozom, većim troškovima i biće manje privlačna kao poslovno središte.

Kako ocjenjuju analitičari, ovo će se desiti nakon što je Švajcarska protekle nedjelje odlučila da odustane od ugovora koji bi je tješnje povezao s najvećim trgovinskim partnerom – Evropskom unijom.

Iako je evroskeptična krajnja desnica slavila propast onoga što je smatrala kolonijalnim ugovorom, a ljevica navijala za odbranu mjera podrške za visoke švajcarske plate, kompanije i ekonomisti su upozorili da će uslijediti značajne ekonomske posljedice.

“Švajcarska neće propasti, ali će je postupno pritisnuti zastarijevanje više od 100 bilateralnih sporazuma koji osiguravaju neometanu prekograničnu trgovinu, dok se Brisel drži zavjeta da toj zemlji neće odobriti nikakav novi pristup njegovom tržištu bez ugovora”, navodi Reuters.

Sektor medicinske tehnologije je već osjetio nedostatke, budući da je protekle nedjelje istekao Sporazum o međusobnom dogovoru o industrijskim standardima (MRA), što znači da švajcarski proizvođači medtecha imaju jednak tretman kao i svaka zemlja izvan EU, prenosi Novac.hr.

Industrijsko tijelo “Swiss Medtech” objavilo je da će novi administrativni zahtjevi u početku koštati sektor oko 114 miliona švajcarskih franaka (127 miliona dolara), a zatim godišnje po 75 miliona franaka.

Iako je to tek djelić ukupnog izvoza vrijednog 5,2 milijarde franaka, veća opasnost je u neevropskim firmama i novoosnovanim preduzećima koja će Švajcarsku izbjegavati pri odabiru mjesta svog evropskog sjedišta.

“Svako ko jednostavno izjavi da su administrativni troškovi podnošljivi u potpunosti ignoriše koliko je jaka međunarodna konkurencija”, rekao je predsjednik “Swiss Medtecha” Beat Fonlanten.

Švajcarski mašinski sektor (MEM) mogao bi da se suoči s teškoćama dvije ili tri godine nakon isteka MRA, ali izgledi za uniju električne energije i saradnju u zdravstvu već su presušili.

“Swissmem” (udruženje mašinske i elektrotehničke industrije) smatra da je neometan pristup jedinstvenom tržištu nužan. Udruženje izvozi 80 odsto svojih proizvoda, a oko 55 odsto odlazi u 27 zemalja članica EU.

“Hiljade visokokvalitetnih poslova u Švajcarskoj zavisi od bilatelarnih aranžmana”, saopštio je “Swissmem”, takođe upozoravajući na snabdijevanje električnom energijom iz EU.

“Radi sigurnosti snabdijevanja električnom energijom i sve veće potražnje za njom zbog klimatskih promjena, smatramo da nam je posebno hitan i nužan sporazum o električnoj energiji i to ne samo za industriju”, navode iz tog udruženja.

Studija istraživačkog centra “BAK economics” pokazala je da bi zastoji u trgovini koji su posljedica tehničkih prepreka mogli da smanje izvoz robe u sektorima, koji bi direktno kumulativno mogli biti pogođeni 12-postotnim padom do 2040. godine.

“Izvozno orijentisana švajcarska ekonomija zavisi od stabilnih trgovinskih odnosa, a time i od odgovarajućih sporazuma s EU. To više nije slučaj bez okvirnog sporazuma ili jasne alternative”, naveli su.

Istraživači švajcarskih univerziteta više ne mogu imati pristup programu “EU Horizon”, koji naučnicima osigurava milijarde finansiranja.

“Ako Švajcarska više ne bude dio programa finansiranja ‘Horizon’, to je kao da je izbačena iz Lige šampiona u fudbalu”, rekao je prošlog mjeseca potpredsjednik Saveznog tehnološkog instituta u Cirihu Detlef Ginter.

Direktor Švajcarskog ekonomskog instituta KOF Jan-Egbert Sturm smatra da će, bez nekog okvirnog sporazuma s EU, švajcarska ekonomija sve teže ostajati konkurentna.

“Mnogi će sektori, na primjer farmaceutska industrija, energetski sektor ili nauka, biti pod sve težim pritiskom bez okvirnog sporazuma”, rekao je on.

(B92)

Ostavite komentar