POTVRĐENE SUMNJE: Evropski kovid-pasoši važiće samo za vakcine odobrene u EU

0
173

Prijedlog za uvođenje takozvanih “kovid-pasoša” za slobodno kretanje unutar Evropske unije, koji će biti predložen 17. marta, važiće samo za vakcinisanje vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA).

Navedeni razlog je taj što neodobrene vakcine neće biti obuhvaćene klauzulom o odgovornosti EU i kontrolom kvaliteta, prenosi Blic.

Ilva Johanson, komesarka za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji, potvrdila je ove navode u petak uveče nakon što ih je izvor iz Brisela otkrio Juronjuzu nekoliko sati ranije.

Izvor tvrdi da je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders jasno stavio do znanja da države članice mogu slobodno da vakcinišu svoje građane vakcinama drugih proizvođača, ali da licencirani putni sertifikat o vakcinaciji neće dobiti ukoliko vakcina nije od odobrenog proizvođača.

Evropski regulatori trenutno su odobrili vakcine kompanija Fajzer/Bajontek, AstraZeneke, Moderne i Džonson i Džonson.

Sertifikati o vakcinaciji važiće do kraja pandemije korona virusa, rekao je izvor, dodajući da će kretanje unutar bloka za one koji nisu primili vakcinu i dalje biti moguće iz testove i karantin.

“Kovid-pasoši” biće dostupni u digitalnom i papirnom formatu.

Rejnders je u četvrtak ukazao da su zaštita podataka i moguća diskriminacija i dalje ključni problemi za EK, koja je zadužena za izradu prijedloga “kovid-pasoša”. Ali informacije koje su procurile u petak pokazuju da je fokus ipak na izboru vakcine.

Rejnders želi da ubrza usvajanje prijedloga u Evropskom parlamentu, što bi omogućilo da “kovid-pasoši” postanu “obavezujući instrument” za sve države članice prije ljeta.

Predsjednica EK Ursula fon der Lajen rekla je da bi tehnički bilo moguće za tri mjeseca razviti “kovid-pasoše“, koji bi pokazivali da li je osoba vakcinisana, negativno testirana ili je imuna nakon preležane bolesti, ali da se prvo moraju riješiti mnoga “politička pitanja”.

“Kovid-pasoši” bi pomogli ponovnom uspostavljanju međunarodnig putovanja i vjerovatno spriječili još jednu katastrofalnu ljetnju sezonu, jer turistička i ugostiteljska industrija i dalje trpi posljedice antipandemijskih mjera.

Zemlje južne Evrope koje zavise od turizma, poput Grčke, Španije i Italije, podržavaju takav sistem, ali mnogi njihovi severni partneri iz EU, poput Njemačke, imaju rezerve oko uvođenja takvih sertifikata.

Ostavite komentar