POVJERENJE BRITANCU: Karim Kan novi glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda

0
267

Predstavnici 123 zemlje članice Međunarodnog krivičnog suda (MKS) izabrale su večeras britanskog advokata Karima Kana za novog glavnog tužioca tribunala za ratne zločine, koji će zameniti Fatuu Bensudu kada joj istekne devetogodišnji mandat kasnije ove godine.

Kan, pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, bio je glavni favorit za tu funkciju ali ni on niti bilo koji drugi kandidat nije dobio potrebnu većinu posle prvog kruga glasanja, pa je danas održan i drugi krug u sali Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Kan je pobedio dobio 72 glasa, ispred Fergala Gejnora iz Irske sa 42 glasa, Španca Karlosa Kastresana Fernandesa sa pet glasova i Frančeska Loa Voija iz Italije sa tri glasa. Jedan član nije glasao.

Tužilac tog suda ima jedan od najtežih mesta u medjunarodnom pravu zbog prirode slučajeva koje sud razmatra. Administracija predsednika SAD Donalda Trampa je prošle godine Bensudi i jednom od njenih glavnih pomoćnika uvela sankcije zato što su nastavili da istražuju navode o ratnim zločinima Amerikanaca u Avganistanu.

UN ima ukupno 193 članice, ali više njih nije član Međunarodnog krivičnog suda sa sedištem u Hagu, poput SAD i Izraela.

Britanac Karim Kan je advokat specijalista za ljudska prava. On je nedavno vodio specijalnu istragu UN o zločinima Islamske države i tražio sudjenja slična onima za nacističke vođe u Nirnbergu.

Novi tužilac na dužnost stupa 16. juna, a imaće mandat od devet godina.

Prve odgovornosti novi tužilac imaće u odlučivanju o narednim fazama istrage o ratnim zločinima u Avganistanu i posebno spornoj istrazi o izraelsko-palestinskom sukobu iz 2014. u Gazi.

Izrael i SAD su se čvrsto suprotstavili istrazi suda o navodnim ratnim zločinima izraelskih snaga i palestinskih oružanih grupa. Prošle nedelje su sudije MKS-a ipak odlučile da sud ima jurisdikciju nad događajima u okupiranim palestinskim teritorijama, čime je otvoren put ka istrazi o ratnim zločinima.

MKS je jedini stalni sud za ratne zločine na svetu. Često je kritikovan zbog bavljenja uglavnom slučajevima afričkih zemalja.

(Agencije)

Ostavite komentar