Pranje novca preko fiktivne fabrike stakla: Kako su Litvanci “zadužili” Aluminu za više od 40 miliona KM

0
252

Apelacioni sud u Litvaniji donio je nedavno i javno objavio presudu kojom se „Alumina“ tereti za dug vrijedan više od 40 miliona konvertibilnih maraka. O čemu se, zapravo, radi?

Bivši vlasnici Fabrike glinice „Birač“, predstavnici Ukio banke Investiciona grupa iz Litvanije, u nizu malverzacija kojima su izvlačili novčana sredstva i kapital iz Republike Srpske, osmislili su i realizovali 2011. godine finansijski projekat opremanja proizvodne linije staklene ambalaže u Zvorniku.

Te godine trebala je, u krugu “Birča”, započeti gradnja fabrike kapaciteta 240 tona stakla na dan ili 87.000 tona godišnje.

Kako stoji u ugovoru koga su 24. oktobra 2011. godine sklopili „Baltijos Stiklas“ iz Litvanije i privredno društvo „Alumina“, kćerka Fabrike glinice „Birač,“ u Zvorniku je trebala biti ostvarena maksimalna mjesečna proizvodnja od čak 20 miliona staklenih boca od pola litra. Od svega toga ostali su samo: dugovi.

Fabrika, naravno, nikad nije napravljena, transakcije koje su tadašnji upravljači vršili između sebe, kasnije će se ispostaviti, imale su za cilj isključivo bogaćenje pojedinaca, povezanih sa Ukio bankom i njenim tadašnjim gazdom Vladimirom Romanovim.

Pogledajte prilog “Alumina info”:

Ostavite komentar