PREDSJEDNICA ŠIN FEJNA: IRA prije 41 godinu ubila ujaka princa Filipa, izvinjavamo se

0
274

Čelnica Sinn Feina, Mary Lou McDonald u nedjelju se javno ispričala zbog atentata koji su na ujaka britanskog princa Philipa prije 41 godinu počinili pripadnici IRA, pri čemu je Louis Mountbatten smrtno stradao.

Njezina se isprika smatra potezom bez presedana vođe jedne stranke koja je dugo bila politički paravan za paravojnu skupinu.

Louis Mountbatten, bivši generalni guverner Indije, ujak pokojnog princa Philipa i Charlesov mentor, ubijen je 27. kolovoza 1979., u dobi 79 godina u eksploziji bombe koju je IRA podmetnula na njegov ribarski brod u mjestu Mullaghmoreu na sjeveru Irske na kojemu se odmarao sa svojim unukom.

Napad je počinjen u jeku sukoba između republikanaca i unionista, zagovornika ostanka Sjeverne Irske pod britanskom krunom.

“Naravno da mi je žao što se to dogodilo”, rekla je Mary Lou McDonald, u intervjuu za Radio Times nakon pogreba princa Philipa, koji je umro 9. travnja. Njezin prethodnik Gerry Adams, koji je Sinn Fein vodio do 2018. odbijao je takav potez.

“Moj posao, a sigurna sam da će to princ Charles i ostali znati cijeniti jest djelovati s prve linije. Mislim da je zadaća svih nas zajamčiti da se nijedno dijete, nijedna obitelj, kakva god ona bila, ne mora suočiti s ovakvom vrstom traume i slomljenim srcem”, kazala je McDonald.

“Moram istaknuti da su se ovakve stvari prečesto događale i na ovom otoku, a i šire” dodala je.

Mary Lou McDonald je rekla je da je u potpunosti angažirana na tomu da se nijedna obitelj više nikada ne mora suočiti s ovakvom tragedijom. “I vrlo sam sretna što to mogu ponoviti i ovaj vikend kada je vaša kraljica pokopala svojeg voljenog supruga.”

IRA se 2002. ispričala za sve svoje civilne žrtve, no isprika se nije odnosila na Lorda Mountbattena.

Princ Charles se godine 2015. u irskome Galwayu upoznao s Gerryjem Adamsom, tadašnjim vođom političkog krila IRA. No Adams, koji je u vrijeme atentata bio vodeća figura irskoga republikanskog pokreta tada je opravdao ubojstvo.

“Uz svoje ratno iskustvo, Mountbatten se sigurno ne bi bunio da pogine u nečemu što je očito ratno stanje. Znao je kakva mu opasnost prijeti ako dođe u ovu zemlju”, izjavio je tada Adams.

(Agencije)

Ostavite komentar