PREMIJER KANADE: Tražim od pape da dođe u našu zemlju i izvini se Indijancima

0
242

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da je zatražio od pape Franje da dođe u Kanadu i uputi izvinjenje kanadskim Indijancima zbog uloge koju je Katolička crkva imala u vođenju internata za domorodačku djecu.

U dvije masovne grobnice na lokacijama na kojima su se nekada nalazili internati za domorodačku djecu u Kanadi pronađeno je skoro 1.000 tijela.

“Lično sam razgovarao sa papom da bi mu ukazao koliko je važno ne samo da uputi izvinjenje već da to učini kanadskim Indijancima na ovom tlu. Znam da rukovodstvo Katoličke crkve pokušava da razmotri koje naredne korake da učini”, naglasio je Justin Trudeau.

Indijansko pleme “Prvi narod Koveses” saopštilo je jučer da je pronađeno 751 neobilježeno grobno mjesto na lokaciji na kojoj je bila škola “Merival” u pokrajini Saskačevan.

Nekoliko sedmica ranije otkriveno je 215 grobnih mjesta u bivšoj školi u Britanskoj Kolumbiji.

U sklopu internatskog obrazovnog sistema, koji je vođen između 1831. godine i 1996. godine, iz porodica je odvedeno skoro 15.000 indijanske djece koja su smještena u škole, uglavnom katoličke.

U izvještaju savezne komisije navodi se da je internatski obrazovni sistem izvršio kulturološki genocid nad kanadskim Indijancima.

(Srna)

Ostavite komentar