Premijer Radovan Višković: Nedopustiva odluka Ustavnog suda BiH

0
247

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković  rekao je danas da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio nedopustivu odluku kojom je izašao iz svoje nadležnosti kada je odlučio da poništi presudu Vrhovnog suda Republike Srpske kojom su potvrđene presude nižih sudova, a kojima je odbijen  zahtjev litvanske Ukio banke da im se prizna 155 miliona konvertibilnih maraka potraživanja od Fabrike glinice Birač u stečaju.

Premijer Srpske je, u izjavi za Alumina info, istakao da ova odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja ekonomski udar na Republiku Srpsku i da može nanijeti ogromnu poslovnu štetu kompaniji Alumina, koja je strateški kapacitet za Republiku Srpsku.

„Kompanija ’Alumina’ je ogroman ekonomski kapacitet za Republiku Srpsku, jedno strateško preduzeće, koje zapošljava 1.500 radnika i ostvaruje saradnju sa mnogobrojnim kompanijama iz preko 45 zemalja širom svijeta, na svim kontinentima. Vrijednost takvog privrednog subjekta je nekoliko stotina miliona, a ovakva odluka Ustavnog suda mogla bi da donese ogromne poteškoće u normalnom funkcionisanju, te kod poslovnih partnera naruši ugled ove kompanije. Ovo može biti udar na ekonomski suverenitet i ekonomiju Republike Srpske, a ne samo ’Alumine’ i sa njom povezanih kompanija“, rekao je Višković.

Višković je istakao da bi se poslovni problemi. koji bi mogli da proisteknu iz ovakve odluke, mogli odraziti i na  funkcionisanje skoro čitave regije.

„Odluka Ustavnog suda BiH je u najmanju ruku nedopustiva, jer je u ovom slučaju Ustavni sud izašao iz svoje nadležnosti, i pokušao da prigrabi nadležnost Republike Srpske. Ustavni sud nije imao pravo da ulazi u meritor presude Vrhovnog suda Republike Srpske, nego isključivo da kaže da li su ispoštovane sve procedure. S obzirom da su sve procedure ispoštovane, ja ne vidim iz kog razloga je Ustavni sud poništio odluku i odlučio da se postupak vrati na početak ili prvobitno odlučivanje“, naglasio je Višković.

On je dodao da odluka u Litvaniji u odnosu na ovu odluku Ustavnog suda BiH od juče i nije toliko sporna, ali da su angažovani su pravni timovi koji  prate, te da će preduzeti sve potrebne korake u zaštiti interesa „Alumine“ i Republike Srpske.

Ostavite komentar