Preminuo milijarder Mohamed Al Fajed, raniji vlasnik Fulama i nesuđeni svekar princeze Dajane

0
370

Milijarder Mohamed Al-Fayed, otac pokojnog partnera princeze Diane Dodija Al-Fayeda, preminuo je u 94. godini.

Preminuo je u petak ujutro, a njegov ukop je održan navečer uz molitve, javlja Sky News.

Egipatski biznismen bio je vlasnik hotela Ritz Paris, nekadašnje robne kuće Harrods i nogometnog kluba Fulham. Ove godine njegovo je bogatstvo procijenjeno na dvije milijarde dolara, što ga je svrstalo na 1.493. mjesto najbogatijih ljudi na svijetu.

Njegov sin, Dodi Al-Fayed, bio je poznati partner Diane, princeze od Walesa. Par je poginuo nakon saobraćajne nesreće u Parizu u augustu 1997., čija je godišnjica obilježena jučer.

Mohamed Al-Fayed je rođen u Roshdyju, Aleksandriji, u Egipat 1929. godine. Oženio se novinarkom Samirom Khashoggi iz Saudijske Arabije 1954. godine, radeći za njenog brata Adnana Khashoggija.

Zatim je pokrenuo brodarsku firmu u Egiptu, s njihovim sinom Dodijem, rođenim godinu dana kasnije.

U London se preselio šezdesetih godina, prije nego što je upoznao bivšeg vladara Dubaija, šeika Rashida Bin Saeeda Al Maktouma, koji je angažirao Al-Fayeda da pomogne u izgradnji grada u Emiratima.

Al-Fayed je uveo nekoliko britanskih kompanija u grad, a također je postao finansijski savjetnik brunejskog sultana Omara Ali Saifuddiena III., 1966. godine.

Kupio je hotel The Ritz u Parizu 1979., a Harrods u Londonu 1984., ali je ovaj drugi prodao Qatar Holdingsu, državnom fondu za bogatstvo Katara, 2010. godine.

Bio je vlasnik engleskog nogometnog kluba Fulham od 1997. do 2013. godine.

(Klix)

Ostavite komentar