Preminuo poznati gitarista Edi Van Halen

0
149

Legendarni gitarist Eddie Van Halen (65) je preminuo, objavio je njegov sin Wolf Van Halen.

– Ne mogu vjerovati da pišem ovo, ali moj otac Edward Lodewijk Van Halen jutros je izgubio svoju dugu bitku s rakom.

Bio je najbolji otac kojeg sam mogao zaželjeti. Svaki trenutak na stageu i izvan njega bio je pravi dar. Moje srce je slomljeno i ne vjerujem da ću se ikada oporaviti od ovog gubitka – napisao je Wolf Van Halen

Eddie Van Halen bio je jedan od najpoznatijih i po mnogima najboljih gitarista u povijesti glazbe. Slavu je stekao kao gitarist rock grupe Van Halen koju je osnovao 1972. godine u Kaliforniji.

Grupa je bila nazvana upravo po Eddieju i njegovom bratu Alexu, bubnjaru u bendu. Uz njih su u najpoznatijoj postavi bili i basist Michael Anthony i pjevač David Lee Roth.

“Zlatno doba” benda bilo je kasnih 70-ih godina i dobrim dijelom 80-ih kada su se njihovi albumi prodavali u milijunskim nakladama. Jedan od prvih većih hitova bila im je pjesma “Dance the Night Away” koja je 1979. ušla među top 20 hitova u SAD.

No, najveći su uspjeh ostvarili 1984. godine svojim šestim albumom – “1984”. Album je završio na drugom mjestu Billboardove ljestvice, a na njemu su bili hitovi poput “Panama”, “Jump” i “Hot for Teacher”. S prvog mjesta ipak nisu uspjeli skinuti legendarni “Thriller” Michaela Jacksona na kojem je, igrom slučaja, bila i pjesma “Beat it” u kojoj solo dionicu na gitari svira upravo Eddie Van Halen.

(Jutarnji list)

Ostavite komentar