PREVIRANJA: Odnosi unutar opozicije u Srpskoj (ni)su narušeni

0
337

U opoziciji Srpske sve češće su međusobne javne optužbe. Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević ima rezerve prema DNS-u. Poslanik Nebojša Vukanović uputio oštre riječi rukovodstvu SDS-a i PDP-a, jer ga nisu pozvali na važan sastanak.

Poslanik Nebojša Vukanović kaže da je kivan što ga SDS i PDP nisu pozvali na nedavni sastanak o strategiji za opšte izbore.

Za federalne medije izjavio je da ne zna jesu li tad određeni kandidati za najviše funkcije, ali je naglasio da bi u trci za poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH najradije vidio – sebe.

Otkriva da ovo nije prvi put da ga politički partneri izopštavaju iz dogovora.

– Nisam bio ni na jednom sastanku, tako da ne znam da li su raspravljali. Zapravo da su me potcijenili, to ću vam samo reći. Ne može vas niko isključiti ako imate podršku naroda. Sad će oni da mole i preklinju da ja dođem na naredni sastanak ili bilo koju drugu aktivnost, ali vidjeću kada i pod kojim uslovima ću sa njima da razgovaram – poručio je Vukanović.

Vukanović kaže da podržava većinu poteza gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, ali da ima i nekoliko pitanja za njega. Prije svih, zašto je nagovijestio da bi se na pola gradonačelničkog mandata mogao kandidovati za predsjednika Republike.

“Razumijem ga”

Stanivuković tvrdi da odnosi nisu narušeni.

– Svako od nas ima pravo i jeste pomalo nezadovoljan. I nezadovoljnom društvu teško je ne biti takav. Јa podržavam ono što gospodin Vukanović govori i razumijem ga. Spreman sam da preispitam i sve što sam radio kao narodni poslanik i što radim kao gradonačelnik – rekao je Stanivuković.

Nakon što je nedavno nepovjerenje prema novom članu opozicije, DNS-u, iskazala potpredsjednica PDP-a Јelena Trivić, slično stanovište iznio je i predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević.

Za Nezavisne novine je ponovio da nije zadovoljan izbornim rezultatima svoje stranke, niti odlukom da dojučerašnji DNS-ovac Milan Radović odmah dobije funkciju zamjenika predsjednika SDS-a. Pristalica je preispitivanja motiva DNS-a da napusti vlast.

– Treba biti oprezan prema tome i vrlo sam oprezan, ne samo kada je u pitanju DNS, nego i bilo koja politička partija koja je u kontinuitetu 10, 15 ili 20 godina dio sistema ovoga režima. Prelaskom u opoziciju zbog nekih ličnih nezadovoljstava ne znači da oni sa sebe skidaju teret odgovornosti za stanje u kom se nalazi Republika Srpska i kojem su oni uveliko doprinijeli – istakao je Miličević.

Odmah je uslijedio odgovor DNS-a. Miličeviću su poručili da građane više interesuju rješenja gorućih problema nego, kako kažu, sitno političarenje.

– Gospodinu bih savjetovao da, prije nego što baci kamen na promjene razmisli o tome koliko su kadrovi SDS-a u prethodnih 10 godina ojačali SNSD. Zapravo, kad bismo počeli da brojimo koalicione aktere vlasti zaključili bismo da su mnogi od njih bili stranačke kolege Miličevića – tvrdi Aleksandar Glavaš, poslanik DNS-a u NSRS.

Slično intoniran odgovor, nakon što je kritikovala DNS, nedavno je dobila potpredsjednica PDP-a Јelena Trivić.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić Trivićevu je označio kao prepreku ujedinjenju opozicije i optužio da se, navodno, nije radovala Stanivukovićevoj pobjedi.

Trivićeva je prethodno saopštila da DNS, nakon godina u vlasti, ne može biti bezuslovno prihvaćen u opoziciji. Odbacila je i ideju da Nešić bude zajednički opozicioni kandidat za predsjednika Vlade.

(RTRS)

Ostavite komentar