PROTEST U DOBOJU: 1.500 građana nezadovoljno odlukom CIK-a da ne potvrdi izborne rezultate

0
230

Oko 1.500 građana Doboja nezadovoljnih odlukom CIK-a da ne potvrdi rezultate lokalnih izbora u ovom gradu, na kratko je danas blokiralo magistralni put prema Sarajevu. CIK-u su uputili jasnu poruku da ne žele da se od Doboja pravi grad slučaj. Gradonačelnik Boris Јerinić poručio da političke odluke CIK-a neće spriječiti razvoj Doboja.

“Pravda za Doboj”, “Ne želimo da budemo novi Mostar”, “Zašto smo mi slučaj”, ovo su neke od parola koje su se mogle vidjeti u Doboju na protestu oko 1.500 građana. Nezadovoljni odlukom CIK-a da se ne objave rezultati izbora, blokirali su saobraćaj. Poručuju da CIK i pojedine političke partije manipulišu u cilju ponavljanja izbora u ovom gradu.

Nakon obraćanja gradonačelnika Doboja Borisa Јerinića, saobraćaj je odblokiran. Јerinić je najavio borbu svim pravnim sredstvima protiv ovakvih odluka CIK-a. Okupljene građane upoznao je sa zahtjevom da bude održan sastanak sa predstavnicima CIK-a kako bi dobili odgovore.

Zahvalio im je što brinu za svoj grad i poručio da političke odluke pojedinih institucija neće spriječiti dalji razvoj Doboja.

Bilo je dovoljno vremena nakon izbora da CIK naloži da se utvrde eventualne nepravilnosti, kaže predsjednica Srpske Željka Cvijanović. Ona smatra da CIK nije legitimno reagovao i nedopustivo je da cijeli jedan grad drže kao taoce.

– Riječ o ogromnoj manipulaciji Centralne izborne komisije koja je izazvala zebnju, neraspoloženje, nezadovoljstvo i zabrinutost građana. Izborni proces u ovom gradu trebalo je da bude završen, i zato razumijem nezadovoljstvo građana zbog činjenice da su zarobljenici, pa i taoci, neadekvatnog, neprofesionalnog i političkog odnosa CIK-a koji je nezakonito izabran – rekla je Cvijanović.

Podsjećamo, CIK nije objavio rezultate izbora u Doboju, a na sjednici 19. novembra usvojio je zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja povreda izbornog procesa.

(RTRS)

Ostavite komentar