PROTEST: Više hiljada građana na “Ekološkom ustanku” u Beogradu

0
238

Aktivista pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandar Jovanović Ćuta zatražio je u subotu ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) dvosatnu emisiju o ekološkoj situaciji u Srbiji.

Jovanović je tokom protesta „Ekološki ustanak“ kazao da u toj emisiji na RTS treba da učestvuju resorni ministri i direktori javnih preduzeća i ustanova zaduženih za brigu o prirodi i životnoj sredini.

„To će biti emisija koja će biti dostupna svima. Da narod čuje kako nas truju i da razmisle dobro na čijoj su strani“, kazao je Jovanović.

Kako je rekao, u emisji treba da učestvuju ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Dodao je da bi u emisiji trebalo da govore i direktor Zavoda za zaštitu prirode Aleksandar Dragišić, direktor Srbijavode Goran Puzović i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović.

Protestna kolona „Ekološki ustanak“, koja je oko 15 časova krenula sa platoa Skupštine Srbije ka Vladi Srbije, prošla je i pored predstavništva kompanije Rio Tinto u Resavskoj ulici.

Skup u kojem je učestvovalo više hiljada građana završen je ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS).

Prethodno su organizatori skupa zatražili uvođenje moratorijuma na izgradnju malih hidroelektrana, obustavu seče šuma po Srbiji, i intenzivnije pošumljavanje.

Pozvali su da se zaustavi „nenamensko trošenje novca za ekologiju“, da nadležni „prestanu da ignorišu“ studije uticaja projekata poput izgradnje MHE na životnu sredinu, ali i da građani budu bolje informisani o pitanjima ekologije.

Zatražili su i poštovanje Ustava i zakona, uključujući pravo na zdravu životnu sredinu, kao i smenu nadležnih u toj oblasti zbog „štetnog činjenja i nečinjenja“.

Kolona je krenula sa platoa ispred parlamenta gde je protestni skup završen pesmom „Vostani Serbije”, a predstavnik organizacije Odbranimo reke Stare planine Aleksadnar Panić poručio je da Srbija „podseća na Mordor“ i metaforično ocenio da „kad Mordor napada treba da se ujedine vilejnaci, patuljci i ljudi” i „ne daju da ih gaze Orci”.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je današnji skup „Ekološki ustanak“ bio primer „nepoštovanja i neodgovornosti“, jer je većina ljudi bila bez zaštitnih maski.

Protest „Ekološki ustanak” počeo je danas ispred Narodne skupštine, gde se, u 13 sati, okupilo više od 1.000 ljudi.

Prethodno su organizatori skupa zatražili uvođenje moratorijuma na izgradnju malih hidroelektrana, obustavu seče šuma po Srbiji, kao i intenzivnije pošumljavanje.

Pozvali su da se prestane sa „nenamenskim trošenjem novca za ekologiju”, da nadležni „prestanu da ignorišu” studije uticaja projekata poput izgradnje MHE na životnu sredinu, kao i da građani budu bolje informisani o pitanjima ekologije.

Zatražili su i poštovanje Ustava i zakona, uključujući pravo na zdravu životnu sredinu, kao i smenu nadležnih u toj oblasti zbog „štetnog činjenja i nečinjenja”.

Ranije su najavili da će se tokom protestne šetnje centralnim gradskim ulicama zaustaviti kod predstavništva kompanije Rio Tinto i ispred zgrade Radio-televizije Srbije.

„Počeo je ekološki ustanak”, poručeno je sa bine ispred Skupštine Srbije.

Između govornika, na glavnoj bini s ozvičenjem, na protestu „Ekološki ustanak” nastupali su muzičari.

Okupljeni građani su nosili transparente „Reke štedi, voda vredi”, „Studenti čuvaju reke Srbije”, „Ne borim se za vlast već za sve nas”, „Mladi odlaze jer ne mogu da dišu”.

Tokom skupa emitovane su i pesma „Daj nam sunca” i „Aj karmela”.

(Agencije)

Ostavite komentar