PUTIN O ULASKU NOVIH TERITORIJA U SASTAV RUSIJE: Dobro došli kući

0
279

Predsednik Rusije Vladimir Putin došao je na miting-koncert na Crvenom trgu koji se održava u znak podrške rezultatima referenduma o prisajedinjenju DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.

Obraćajući se okupljenima, Putin je rekao da je dan potpisivanja sporazuma o prisajedinjenju četiri nova regiona Rusiji – istorijski.

„Danas nam je poseban, svečan i, bez ikakvog preterivanja, istorijski dan – dan istine i pravde“, istakao je šef države.

Kako je istakao, savremena Rusija je ljudima koji žive u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti pružila pravo izbora – i oni su napravili izbor da budu sa Rusijom.

„I tek sada je savremena Rusija dala pravo izbora ljudima koji žive u Luganskoj Narodnoj Republici, Donjeckoj, Zaporožju i Hersonu. Ljudi su izašli na referendum i napravili ovaj izbor – da budu uz svoju istorijsku domovinu. Sa Rusijom!“, istakao je Putin.

Decenijama su pokušavali da iskorene istorijsku svest kod stanovnika Donbasa, ali oni su sačuvali ljubav prema otadžbini.

Putin je istakao da će Rusija učiniti sve da poboljša bezbednost, oživi ekonomiju i obnovi infrastrukturu na novim teritorijama koje su u nju uključene.

„Učinićemo sve da podržimo našu braću i sestre – i u Zaporožju, i u Hersonu, i u Donjecku, i u Lugansku. Učinićemo sve da osiguramo bezbednost, povećamo nivo bezbednosti na ovim teritorijama i za ove ljude. Učinićemo sve da oživimo privredu, obnovimo infrastrukturu, izgradimo nove škole i druge obrazovne ustanove, bolnice i klinike“, obećao je on.

Predsednik je podsetio na stranice istorije, istakavši da je Rusija stvorila savremenu Ukrajinu.

„Ne mogu, a da se ne setim kako je stvaran Sovjetski Savez, kada je Rusija stvarala savremenu Ukrajinu. Upravo Rusija je stvorila savremenu Ukrajinu, predavši tamo značajne teritorije, istorijske teritorije same Rusije zajedno sa stanovništvom“, objasnio je šef države.

Tokom specijalne operacije borci junački štite Donbas, učinićemo sve da podržimo nove teritorije i njihovu bezbednost, dodao je ruski lider.

Rusija je postala snažnija, snaga je u istini, poručio je Putin.

„Rusija ne samo da otvara vrata našeg rodnog doma za našu braću i sestre, ona im otvara svoje srce. Dobro došli kući!“ rekao je Putin.

Putin je svoje obraćanje završio rečima: „Postali smo jači, jer smo zajedno. Uz nas je istina, a u istini – sila. Znači, pobedićemo!”.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i lideri Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti potpisali su sporazume o pristupanju ovih regiona Rusiji. Ceremonija je održana u moskovskom Kremlju.

Ostavite komentar