PUTIN: Ukrajina je Lenjinova tvorevina, Zapad od nje želi da napravi Antirusiju

0
257

Danas – tradicionalna godišnja konferencija za novinare ruskog predsjednika Vladimira Putina. Jedna od glavnih poruka je da ”Rusija samo želi da osigura svoju bezbjednost i neće dopustiti NATO naoružanje u Ukrajini ili pridruživanje te zemlje Alijansi. Putin je nedvosmisleno poručio da ne namjerava da čini ustupke, dovodeći u pitanje, sa historijske tačke gledišta, i samu državnost Ukrajine.

Rusija traži pisane i pravno obavezujuće garancije od SAD-a i NATO-a da se na teritorijama s kojima se granični neće razmještati naoružanje niti da će susjedi, prije svega Ukrajina, ikada postati članice sjeverno atlantske alijanse. Ove zahtjeve Putin smatra potpuno legitimnim, a Rusiju ugroženom.

„Druga varijanta je da naprave na toj teritoriji ‘Antirusiju’ koju bi stalno snabdjevali modernim oružjem, naseljenicima ispirali stalno mozak. Vi shvatate kakava je onda dalja budućnost Rusije? Da stalno gleda preko ramena, kakvo je tamo novo oružje dopremljeno“, ocijenio je Putin.

Na pitanje novinarke da li može da da garancije da neće napasti Ukrajinu, Putin je uzviknuo: „Vi treba nama da date garancije! Vi! I to odmah i sada!“

Otišavši daleko u prošlost Putin je više puta izjavio da je Ukrajina tvorevina „Lenjina i tovariša“ koji su joj pripojili historijske ruske teritorije. Da se rat ponovo ne razbukta, zvanični Kijev izgleda ne može da pomogne.

„Kako mogu da se grade odnosi sa sadašnjim tamošnjim rukovodstvom, uzimajući u obzir ono što oni rade? Praktično je nemoguće. Mi smo spremni da sarađujemo sa onim snagama koje bi želele dobrosusjedske odnose sa nama. Ali, nemamo nikakve šanse. Te ljude uništavaju“, kaže Putin.

Druga tema za koju Rusija tvrdi da nikako nije odgovorna za njeno pogoršanje je gas. Cijenu gasa dižu drugi faktori, između ostalog i, tvrdi Putin, revers ranije jeftino kupljnog gasa iz Njemačke ka Poljskoj i, opet, ka Ukrajini. I odgovorio je zašto Gasprom danima ne rezerviše transfer preko gasovoda Jamal-Evropa.

„Nisu rezervisali jer oni agenti i komapnije, prije svega Njemačke I Francuke, koje tom maršrutom kupuju gas, nisu postavili zahtjev za kupovinu. Šta da tranzitira, ako nema zahtjeva za kupovinu“, pita Putin.

Međunarodne teme ove godine obilježile su dakle brige hoće li biti oružanog konflikta sa Ukrajinom. Domaćim temama dominiralo je pitanje ruske ekonomije u pandemiji. I ovog puta, Putin je građane uvjeravao da je Rusija bolje prošla od drugih. Kako je prošla odgovor znaju građani Rusije.

(N1)

Ostavite komentar