Ramiz Dreković ostaje na slobodi, potvrđena oslobađajuća presuda

0
45

Apelaciono odjeljenje Suda BiH nakon održane sjednice vijeća 26. oktobra odbio je žalbu Tužilaštva BiH kao neosnovanu u slučaju Ramiza Drekovića, nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH, te potvrdio oslobađajuću prvostepenu presudu kao pravosnažnu.

Ovu informaciju za Kliks je potvrdio Drekovićev advokat Mirsad Crnovršanin.

Podsjetimo, Dreković se teretio za ratni zločin na području Kalinovika. U optužnici se navodilo navodi da je Dreković za vrijeme ratnog stanja i oružanog sukoba u BiH, kao komandant 4. korpusa tzv. Armije BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optužnica je teretila Drekovića da je od 21. maja do 7. juna 1995. artiljerijskim jedinicama Četvrtog korpusa u mjestu Bjelimići (opština Konjic) naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku.

Tužilac Vladimir Simović, koji je zastupao optužbu u ovom predmetu, u završnim riječima je rekao da je Tužilaštvo dokazalo “da su sve osobe, koje su ranjene i ubijene u granatiranju, civili, djeca koja su se vraćala iz škole, te da nisu uzimala učešće u oružanom sukobu”.

Drekovićev branilac Mirsad Crnovršanin je prilikom iznošenja riječi odbrane naveo da materijalni dokazi ne daju zaključak da su se radnje iz optužnice desile na način kako je to u njoj i opisano.

Dreković je Sudu kazao da ni u jednom planskom dokumentu Vijeće neće naći napad na civilni cilj, te da su svi planirani ciljevi Četvrtog kropusa bili vojni.

“Nikada nisam imao ni primisli da izdam naredbu koja se nalazi u dispozitivu optužnice”, kazao je Dreković.

Drekoviću se sudilo od marta 2019. godine, a sada je pravosnažno oslobođen.

Ostavite komentar