RASNA (NE)OSJETLJIVOST: Fotografije britanske princeze sa Jamajke izazvale buru

0
195

Serija fotografija princa Viliama i Kejt dok poziraju sa statuom Boba Marlija i rukuju se s djecom kroz žičanu ogradu izazvala je podsmijeh, prijeteći da će dodatno zasjeniti kraljevsku turneju po Jamajci, nakon što je posjeta već izazvala proteste.

Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža stigli su u zemlju u utorak u okviru jednosedmične turneje po bivšim britanskim karipskim kolonijama koja se poklapa s kraljičinim platinastim jubilejem.

Međutim, kraljevski par se suočio sa javnim preispitivanjem naslijeđa Britanske imperije i sada su u središtu skandala zbog fotografija snimljenih tokom nekoliko unaprijed dogovorenih aktivnosti na ostrvu.

Nakon dolaska para na Jamajku, princ Viliam se pridružio Raheemu Sterlingu iz Mančester Sitija, Leonu Bejliju iz Aston Vile i mladim fudbalerima na fudbalskom terenu tokom posjete Trenčtaunu, koji je poznat kao rodno mjesto rege muzike, u Kingstonu.

Međutim, jedna fotografija prikazuje ozarenu Kejt kako dodiruje ruke gomile ljudi okupljenih s druge strane visoke žičane ograde.

Autorka fotografije Malorie Blackman na Tviteru je podijelila snimak vojvotkinje dok pozdravlja ljude kroz ogradu s terena i napisala: “Da li princ Villiam i Kejt zapošljavaju makar jednu osobu druge rase u svojim PR odjeljenjima i prvo pregledaju ovakve fotografije?”

– Ko je mislio da je ovo dobra perspektiva? – rekla je jedna osoba u tvitu koji je dobio desetine hiljada lajkova. Takođe, rasno neosjetljivom označili su i drugu fotografiju gdje nekolicina Afroamerikanaca na ramenima nosi Kate dok sjedi u stolici, prenosi Klix.

Kasnije su Villiam i Kejt učestvovali u posjeti muzeju Trenč Taun Kultur Jard, gdje je nekada živio Bob Marli, u okviru događaja koji je opisan kao “proslava regea”.

Njihovo putovanje dolazi nakon što je Barbados postao republika prije skoro četiri mjeseca uklanjanjem kraljice kao suverenog šefa države, što je potez koji je Jamajka počela razmatrati, a druge bivše britanske kolonije takođe mogu slijediti.

(Srpskainfo)

Ostavite komentar