Republika Srpska ima ogromne investicione potencijale

0
80

Proteklu sedmicu obilježila je investiciona konferencija Invest Srpska, održana u Tesliću. Istaknuto je da su opštine i gradovi izrazito važna karika u privlačenju investicija.

– Republika Srpska i njene opštine i gradovi imaju zaista ogromne investicione potencijale – rekao je za RTRS predsjednik Saveza opština i gradova Srpske Ljubiša Ćosić.

On je napomenuo da investicioni potencijali nisu jednaki i razlikuju se od lokalne zajednice do lokalne zajednice.

–  Potencijali nisu jednaki i razlikuju se kako zbog veličine, broja privrednih subjekata koji posluju u lokalnoj zajednici, položaja, broja stanovnika, raspoložive radne snage, te različitih mogućnosti koje pruža lokalna zajednica – naveo je Ćosić.

I upravo u tome je bogatstvo Republike Srpske.

– Imamo određena područja koja mogu da u poslovne zone koje imaju, da smjeste privredne subjekte i pruže pogodnosti razvoja proizvodnje u tim zonama. Imamo i lokalne zajednice gdje je to nemoguće, ali zato u tim područima ima prirodnih resursa koje dovode do tog da u sektoru šumarstva, da se ljudi odlučuju da investiraju na području Sokoca, Čajniča, i ostalim dijelovima koje su bogati šumama i gdje domaći investitor može uz podršku lokalne zajednice da pokrene djelatnost – istakao je Ćosić.

Postoje područja, kaže Ćosić, kao što su veći gradovi, Banjaluka, Bijeljina, Doboj,  Istočno Sarajevo, gdje su pogodnosti u sektoru trgovine i ulaganja značajna i gdje ima domaćih investitora koji se bave trgovinom, koji imaju trgovinske lance,  tako postoje i investitori koji dolaze sa strane.

– Konkretno u Istočnoj Ilidži mislim da će vrlo brzo početi izgradnju maloprodajnog objekta Ikee i veliku zahvalnost tome imaju lokalne vlasti opštine Istočna Ilidža u okviru grada Istočno Sarajevo – istakao je Ćocić.

Ostavite komentar