Ruska Centralna banka upozorava da se ne kupuju kriptovalute

0
390

Ruska Centralna banka upozorila je da ulaganje u nestabilne digitalne valute može dovesti do ogromnih gubitaka.

Banka je upozorila investitore da budu oprezni kod rizičnih ulaganja.

Guverner Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina tvrdi da su ulaganja u bilo koju vrstu valute uvijek rizična, te da je gubitak na deviznom tržištu mnogo izvjesniji nego što je zarada.

– Najopasnija od svih strategija je, naravno, špekulativna kripto imovina. Cijene su veoma kolebljive, a gubici mogu biti ogromni – rekla je Nabiulina u  intervjuu za list “Komsomolska pravda”.

Kripto tržište na kome su vrijednosti pojedinih valuta, poput bitkoina, porasle do neviđenih maksimuma, prošlo je kroz turbulentan period koji je doveo do pada vrijednosti što je mnogim investitorima proizvelo velike gubitke, prenosi “Rusija danas”.

U maju je 15 posto vrijednosti bitkoina nestalo preko noći nakon što je preduzetnik Ilon Mask (Elon Musk) izjavio da njegova kompanija za električne automobile “Tesla” više neće prihvatiti bitkoin za transakcije.

Tada su se tokom vikenda investitori suočili sa dodatnih 200 milijardi dolara gubitka, a analitičari su upozorili da bi dramatičan pad vrijednosti mogao biti nastavljen.

Pad vrijednosti zabilježile su i druge kripto valute, uključujući Eterum.

Na vrijednost kriptovaluta značajno bi mogla da utiče i odluka Kineske centralne banke da se bankama zabrani da nude finansijske usluge koje bi mogle da se koriste za trgovanje kripto valutama, prenosi “Sputnjik”.

(Avaz.ba)

Ostavite komentar