SABOTAŽE NA GASOVODIMA: Ko je poslao diverzante u Baltičko more?

0
219

Podmornice, ili specijalno obučeni ronioci-komandosi? Za sada se veruje da je na jedan od ova dva načina početkom sedmice izvršena sabotaža na cevovodima „Severnog toka 1” i „Severnog toka 2”, na oko 100 metara ispod površine Baltičkog mora. Da uzrok velike havarije, zbog koje gas kulja na pučinu na prostoru širine od oko 1.200 metara, ne može biti zemljotres, prvi je potvrdio Bjern Lund, direktor Nacionalne seizmičke mreže Švedsk

„Veoma dobro znamo kako izgledaju podzemne detonacije. U ovom slučaju, došlo je do naglog ispuštanja ogromne količine energije, do eksplozije, i nema sumnje da nije reč o zemljotresu”, istakao je Lund, otkrivajući da je 30 seizmoloških stanica u Švedskoj, kao i brojne u Danskoj i Finskoj, u ponedeljak najpre registrovalo „detonaciju” južno od ostrva Bornholm, a potom i drugu, severno od istog ostrva, i to jačine kao zemljotres od 2,3 stepena Rihtera, posle čega je gas iz tri cevovoda pod velikim pritiskom jurnuo na površinu. Premijerka Danske Mete Frederiksen odlučno tvrdi da je do curenja gasa došlo usled „namernog akta”. Ali čijeg? To danas intrigira vojno-političke i energetske centre moći, od Vašingtona i Brisela s jedne, do Moskve s druge strane.

U međuvremenu, Kraljevski koledž odbrane Danske ističe da, ako već priroda nije umešala prste, oštećenje podvodnih gasovoda i nije tako teško izvesti.

„Tehnički nije teško izvesti sabotažu na gasovodu. Neophodan je samo brod. I nekoliko ronilaca koji znaju sa eksplozivima”, ističe Anders Pak Nilsen, istraživač na Kraljevskom koledžu u Kopenhagenu.

Ovo je „vojna stvar”, ocenio je Mihael Kleson, načelnik operacija odbrambenih snaga Švedske. Prema njegovom mišljenju, ne bi se mogla isključiti veza između curenja gasa i ruske mobilizacije prošle sedmice, preneo je dnevnik „Aftonbaldet”. Ukoliko se pomenuti događaji tako povežu, arena ukrajinskog sukoba možda se proširi na nekakva nova sučeljavanja (nesagledivih posledica) na Baltiku, ali i šire u Evropi.

Geostrateška i energetska pomeranja tim povodom već su uočljiva. Naime, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg juče je razgovarao s Mortenom Bodskovom, ministrom odbrane Danske.

„Rusija ima značajno vojno prisustvo u regionu Baltika (posebno u Kalinjingradu), i očekujemo da nastavi da zvecka oružjem”, ocenio je Bodskov nakon razgovora sa Stoltenbergom u Briselu, preneo je „Fajnenšal tajms”. Stoltenberg je saopštio da su razgovarali o zaštiti najvažnije infrastrukture članica NATO-a. Ta tema će, inače, prema britanskim izvorima, biti glavna na predstojećoj sednici političke uprave NATO-a ove sedmice. Veći angažman NATO-a u istrazi havarije dva gasovoda zatražila je u međuvremenu i Letonija.

„NATO i EU moraju zajednički da istraže eksplozije na gasovodima ’Severnog toka’ i sarađuju na zaštiti važne infrastrukture”, izjavio je Artis Pabriks, ministar odbrane Letonije.

Što se EU tiče, Brisel ne krije uznemirenost da bi se, osim gasovoda, i drugi vitalni cevovodi na kopnu i moru mogli naći na meti još neidentifikovanih zlonamernih aktera. „Jasno je da je reč o namernoj sabotaži. EU će snažno i jedinstveno zaštititi svoju vitalnu infrastrukturu”, upozorio je juče Đuzep Borelj, šef diplomatije EU.

I dok Kopenhagen najavljuje da će istrazi biti potrebno najmanje „nedelju–dve” da priđe lokacijama gde kulja metan i možda još neki drugi gas, Poljska i Ukrajina uveravaju da iza incidenta stoji Moskva. Premijer Poljske Mateuš Moravjecki smatra da je motiv Moskve da podstakne međunarodnu „eskalaciju ukrajinske krize”. A prema zvaničnom Kijevu, Rusija želi da poseje dodatnu energetsku paniku u Evropi pre zime.

Zvanična Moskva u međuvremenu odbacuje ovakve optužbe i nudi učešće u istrazi.

„Ovakve optužbe – da je Rusija oštetila svoje gasovode – predvidive su i predvidivo glupe i apsurdne”, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Marija Zaharova, portparol ruskog Ministarstva odbrane, zaoštrila je retoriku povodom incidenta na dva gasovoda.

„Američki predsednik Džozef Bajden dužan je da odgovori da li Vašington stoji iza tri oštećenja gasovoda. On je 7. februara kazao da će ’Severni tok 2’ biti gotov, ako Rusija uđe u Ukrajinu. Bajden treba da kaže da li je Vašington sada ostvario tu pretnju”, prozvala je Zaharova lidera SAD.

Ameriku kao počinioca havarije na dva ruska gasovoda izgleda vidi i Radoslav Sikorski, član evropskog parlamenta, nekadašnji ministar odbrane i spoljnih poslova Poljske. „Hvala, SAD”, napisao je Sikorski na „Tviteru” u utorak, uz objavu fotografije mora uzburkanog zbog izbijanja gasa iz ruskih gasovoda na Baltiku. Na to se ubrzo nadovezao bivši lider SAD Donald Tramp: „Ovo je već velika stvar”, ocenio je on.

Čiji će sve ronioci učestvovati u istrazi „incidenta bez presedana” na cevovodima „Severnog toka 1” i „Severnog toka 2”, ostaje da se vidi. U međuvremenu, „Gasprom” je u utorak zapretio da bi mogao da prekine isporuke gasa Evropi preko Ukrajine (zbog arbitražnog spora). Gas je ponovo poskupeo (205 evra za megavat-sat), dok se evro opet srozao, ovog puta na vrednost od oko 0,95 američkih dolara.

(politika.rs)

Ostavite komentar