ŠANSA ZA SMJENU NETANJAHUA: Opozicionom lideru mandat za sastav nove izraelske vlade

0
205

Predsednik Izraela Ruven Rivlin odlučio je danas da mandat za sastav nove vlade poveri lideru opozicije Jairu Lapidu, a to je korak koji bi mogao dovesti do okončanja duge vladavine premijera Benjamina Netanjahua.

Svoju odluku je Rivlin objavio uživo preko televizije, dan pošto ga je Netanjahu obavestio da nije uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju u zadatom roku do utorka u ponoć.

Rivlin je rekao da se danas konsultovao sa svim partijama izabranim u izraelski parlament, Kneset, na izborima 23. marta i izrazio uverenje da Lapid vodja partije centra Ima budućnosti (Ješ atid) ima najbolju šansu da obrazuje koaliciju.

Lapid, čiji je pokojni otac Tomi Lapid, rodom iz Novog Sada, bio novinar i političar, ministar pravde, je i sam bio novinar i popularni TV voditelj i ministar finansija od 2013. do 2014. godine.

On sada ima na raspolaganju četiri nedelje da postigne dogovor sa potencijalnim partnerima, a suočava se sa teškim zadatkom jer partije u Knesetu imaju malo zajedničkog osim animoziteta prema Netanjahuu.

Međutim, Lapid može da uđe u istoriju ako okonča dugotrajanu vladavinu Netanjahua koji je na funkciji premijera uzastopno 12, a ukupno 15 godina, konstatuje Asošiejted pres.

Novi mandatar najavio brzo obrazovanje vlade jedinstva

Jair Lapid, novi mandatar za sastav izraelske vlade, najavio je večeras da će nastojati da obrazuje vladu jedinstva „što je moguće pre“.

„Potrebna nam je vlada koja će biti odraz činjenice da se mi medjusobno ne mrzimo. Vlada u kojoj će levica, desnica i centar raditi zajedno da se pozabave ekonomskim i bezbednosnim izazovima sa kojim se suočavamo. Vlada koja će pokazati da naše razlike jesu izvor snage, ne slabosti“, rekao je Lapid pošto mu je predsednik Izraela Ruven Rivlin poverio zadatak da obrazuje vladajuću koaliciju jer u tome nije uspeo premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Rivlin je rekao i da predsednici Izraela moraju imati u vidu ko ima najbolje šanse da obrazuje vladu koja će imati poverenje novog parlamenta.

„Po broju preporuka jasno je da bi poslanik Jair Lapid mogao da obrazuje vladu koja ima poverenje Kneseta, uprkos mnogim teškoćama“, rekao je šef izraelske države, čija je uloga u političkom životu zemlja ceremonijalna ali je ključna posle izbora.

Četvrti parlmentarni izbori za manje od dve godine održani su 23. marta, ali nije bilo jasnog pobednika.

Rivlin je posle toga mandat za obrazovanje nove vlade poverio 71-godišnjem Netanjahuu čija je konzervativna partija Likud osvojila najviše, 30 od 120 poslaničkih mandata.

Netanjahu u roku od četiri nedelje nije mogao da se dogovori o koaliciji od najmanje 61 poslanika. On je planirao da obrazuje desničarsku vladu.

Rivlin je, objavljujući imenovanje 57-godišnjeg Lapida, rekao da se za njega odlučio bez obzira da li će on ili neko drugi predvoditi vladu na početku, aludirajući očito na ranije dogovore o rotaciji Lapida i vodje desničarske partije Jamina (Desno) Naftali Beneta, bivšeg Netnjahuovog saradnika, čija bi uloga mogla biti važna za stvaranje koalicije.

Predsednik Izarela je ocenio da su Izraelci suočeni sa zbrkom, ako ne i političkom krizom već neko vreme, ali da ne smeju dozvoliti da to podrije njihovu veru u ispravan put.

Lapidova partija je druga po veličini u Knesetu sa 17 poslanika, a on, kako je još ranije rekao, teži da smeni Netanjahua kome se trenutno sudi za korupciju, preneo je Frans pres.

Lapid je ušao u parlament 2013. godine posle uspešne karijere kolumniste, TV voditelja i autora.

Bio je ministar finansija u Netanjahuovoj vladi, ali se s njim nije slagao pa je ta koalicija brzo propala.

Partija Ima budućnosti je u opoziciji od izbora 2015. godine, a popularna je medju sekularnim glasačima iz srednje klase i kritikuje Netanjahuove bliske veze sa strankama ultraortodoksnih Jevreja.

Rivlin je danas, posle konsultacija sa predstavnicima partija, odbio predlog pro Netanjahuovog bloka da umesto da izabere drugog mandatara zatraži od parlamenta da predloži premijera, ocenivši da bi to dovelo do petih izbora, a sve opcije ne bi bile iskorišćene.

Lapid je dobio podršku 56 poslanika, a već je ranije ponudio da deli vlast sa Benetom.

Benet je u TV obraćanju večeras objasnio da se zalaže za široku vladu kako bi se izbegli još jedni izbori.

„Vrata su otvorena svim partijama. Ne mogu da obećam da ćemo uspeti u obrazovanju takve vlade. Obećavam da ćemo pokušati“, rekao je Benet.

Ako opozicija uspe da obrazuje vladu jedinstva to će značiti kraj vladavine Netanjahua koji je 12 godina uzastopno na funkciji premijera. U protivnom Izraelci bi mogli na jesen da glasaju peti put od aprila 2019.

„Izgleda da bi možda u roku od nekoliko dana ili nedelja, mogli imati funkcionalnu vladu koja neće uključiti gospodina Netanjahua. To bi bila revolucionarna promena“, ocenio je Johanan Plesner, predsednik Demokratskog instituta Izrael, dodavši da su „peti uzastopni izbori još uvek na nesreću realna mogućnost“, preneo je Asošiejted pres.

Postizanje konačnog dogovora neće biti lako jer je potrebno da se dogovori sedam partija koje imaju različite planove, a uz to i podrška bar jedne od dve partije izraelskih Arapa, navodi američka agencija.

(Agencije)

Ostavite komentar