SASTANAK: Opozicione stranke u Srpskoj dogovorile zajednički nastup na izborima

0
276

Opozicione parlamentarne stranka iz Republike Srpske dogovorile su danas da će zajednički nastupiti na predstojećim opštim izborima, poručeno je nakon sastanka na kome su učestvovale najviše delegacije SDS, PDP i DNS i narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Predsjednik SDS Mirko Šarović kaže da je zaključak svih učesnika da zajednički nastupe na predstojećim opštim izborima i da se narednom periodu radi na dogovoru o zajedničkim kandidatima za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH.

„O imenima kandidata nećemo govoriti u narednih nekoliko mjeseci, a u međuvremenu planiramo izraditi temeljan dokument opozicije o predstojećim izborima“, rekao je Šarović.

On je istakao da opozicija u Republici Srpskoj ima svoj stav o izmjenama Izbornog zakona u BiH koji ubrzo planiraju i konkretizovati.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da je jedan od političkih prioriteta novi Izborni zakon.

„Na ponovljenim izborima u Doboju je utvrđeno da je u novembru ukradeno 15000 glasova. Očekujemo da pravosudne institucije počnu ispitivati taj slučaj, a zatim i suditi. Osumnjičene je lako utvrditi, to su oni koji su izgubili 15000 glasova na ponovljenim izborima”, ističe Borenović.

On kaže da je posljednje zaduživanje Republike Srpske na Londonskoj berzi vrh kriminalne, koruptivne i katastrofalne aktivnosti ove vlasti.

„To je izdaja Republike Srpske. Postoji osnovana sumnja da neko želi da unese sumnjiv novac u legalne tokove i da zarađuje čak i na kamatama. Kamatna stopa po kojoj se zadužujemo je kao kamatna stopa afričkih zemalja. Ne moramo govoriti o Sloveniji ili Srbiji, koje se zadužuju po kamatnoj stopi 1% i niže, dovoljno je reći podatak da se prije sedam mjeseci Vlada FBiH zadužila po šest puta manjoj kamatnoj stopi od one po kojoj su Republiku Srpsku banditi na vlasti zadužili. Malo im je što prodaju i izdaju Republiku Srpsku, nego hoće još na kamati da zarade 150 miliona KM. Sram ih bilo“, kaže Borenović.

Borenović se osvrnuo na izjavu Bakira Izetbegovića u kojoj prijeti ratom i Srbe naziva genocidašima, rekavši da je to gnusna i odvratna izjava.

“Sada SNSD ima i razlog i opravdanje da prekine saradnju sa SDA u mnogim lokalnim zajednicama, ali i u Savjetu ministara, svuda gdje su vezali svoju sa zastavom na kojoj su ljiljani”, kaže Borenović.

Predsjednika DNS-a Nenad Nešić je poručio da je Republika Srpska iznad svakog stranačkog interesa i da je zato bitno da opozicija izabere najbolje moguće kandidate.

„Želimo da RS bude ekonomski napredna i u tom smislu će opozicija ponuditi kandidate koji će donijeti prosperitet i gdje ćemo okrenuti točak u pozitivnom smjeru“, rekao je Nešić.

On je najoštrije osudio izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića jer su one, dodaje Nešić, poziv na rat i ubijanje.

„Izetbegovića bih podsjetio da je u prošloj godini od virusa korone umrlo preko osam hiljada ljud, a samo u ovom mjesecu preko 2.200. Umjesto što pozivate na rat nabavite vakcine i spasite živote “, poručio je Nešić.

Govreći o novom zaduženju RS u iznosu od 300 miliona eura pitao je zašto su izbjegnuti domaći investitori i domaće banke jer je, kaže Nešić, sigurno da i u BiH postoji neko u ko bi dao povoljnije kamatne stope.

Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao je da priče o mirnom razduženju i ratu služe za skretanje pažnje sa afera.

Dodao je da je i Dodiku i Izetbegoviću cilj skretanje pažnje i sa njihove zajedničke koalicije u Srebrenici, zaduženja i kraha zdravstvenog sistema.

„Krajnje je vrijeme da političko smeće iz 1990-ih godina pometemo na smetljište istorije i da se ovde okrenemo životnim temama“, rekao je Vukanović.

(vijesti365.com)

Ostavite komentar