SAVJETI STRUČNJAKA: Kako održavati prirodni kamen u vašem domu (FOTO, VIDEO)

0
678

Ukoliko u narednom periodu planirate osvježiti svoj stambeni prostor jedinstvenim rješenjem, prirodni kamen kao dekorativni element prijedlog je dizajnera enterijera.

Ovaj materijal predstavlja kvalitet, dugotrajnost, sofisticiranost i svakako daje posebnu notu topline vašem domu. Osim toga što je jednostavan za održavanje, rustična forma kamena nas asocira na prirodu i vezuje za osjećaj dobrog raspoloženja.

Ako ste se odlučili za dekoraciju prirodnim kamenom, savjetujemo vam “BX kamen”. Može da se koristi u svim prostorijama, a najčešće se pojavljuje u dnevnom boravku, kuhinji, kupatilu, za oblaganje ograda, fasada.

Nalaze se u okolini Jajca, mjestu Divičani, a kompletan prodajni asortiman možete pogledati i u Trnu. Kontaktirajte ih telefonom na broj 63 943 981. Više informacija svakako je dostupno i na društvenim mrežama, fejsbuk i instagram profilu, ali i zvaničnom sajtu “BX kamen”.

Uprkos činjenici da se prirodni kamen smatra jakim, pouzdanim i izdržljivim materijalom, ne možete ga nazvati nepobjedivim. Neki faktori mogu imati štetan uticaj na mineral. Hemikalije, deterdženti, kristalizacija soli sadržane u cementu ili ljepilo, pojava gljivica na površini, prodiranje vode u strukturi kamena, prljavštine i prašine – sve to neminovno dovodi do postepenog oštećenja.

Neda Oroz, menadžer prodaje u kompaniji “BX kamen” otkrila nam je kako se održava ovaj prirodni materijal.

“Kamen, kao najdugovječniji prirodni materijal, u nekim slučajevima treba dodatnu zaštitu. Održavanje zavisi od vrste kamena, načina obrade i prostora koji se oblaže. Zahvaljujući svojim geomehanickim karakteristikama, naš kamen je jednostavan za održavanje, pogotovo kada su u pitanju ‘grublje’ obrade, koje se uglavnom koriste za vanjska oblaganja”, kaže Oroz.

Prema njenim riječima za štokovani, paljeni, pjeskareni i tumbani kamen nije potrebna nikakva dodatna zaštita. “BX kamen” je otporan na habanje i mehanička oštećenja, i sa malim procentom upijanja vode.

“Dodatnu zaštitu zahtijeva polirani kamen, ukoliko je ugrađen na površinama koje su izložene različitim uticajima. Polirani kamen je potrebno zaštititi iz više razloga. Ukoliko se na primjer koristi za klupice za prozore, svakako je potrebno da se zaštiti od vanjskih uticaja kao sto je sunčeva svjetlost. Važno je sačuvati prirodnu boju i ljepotu kamena”, navodi Oroz.

Ako su radna površina u kuhinji ili sto od kamena u pitanju, Oroz kaže da bi svakako bilo poželjno zaštititi ga od nastanka različitih mrlja.

“Za kupatilo obloženo kamenom, postoje zaštitna sredstva za sprječavanje uništavanja kamena usljed izloženosti jakim hemijskim sredstvima. Površine obložene poliranim kamenom koje nisu izložene sunčevoj svjetlosti, nisu u prostorijama u kojima bi moglo doći do dodira sa drugim materijala, najbolje rješenje je voda. Takve površine dovoljno je obrisati vlažnom krpom”, ističe Oroz.

Takođe prirodni kamen i proizvode od prirodnog kamena najbolje je zaštititi od nepovoljnih vremenskih i ljudskih uticaja sredstvima za impregnaciju. Time se dugoročno smanjuje sposobnost upijanja kamenih površina te ih čini vodoodbojnim tj. hidrofobnim, tako da voda i u vodi otopljene štetne tvari ne mogu doprijeti u pore kamena.

“Prije primjene impregnacijskih sredstava kamena podloga treba biti čista i suha. Čišćenje je najbolje napraviti vodom i sredstvima za čišćenje, a prašinu ukloniti usisavačem. Ako se pere sa vodom i sredstvima za čišćenje obavezno sačekajte da se kamena površina osuši. Sredstvo za impregnaciju treba poprskati, nanijeti kistom, četkom ili valjkom tek toliko da se uhvati tanki sloj na kamenoj površini, a ne da pliva po njoj. Nakon impregniranja treba čistom mekanom krpom utrljati tretiranu kamenu površinu”, pojašnjava Oroz.

Vratite prirodu u vaš dom i ukrasite ga na jedinstven i kreativan način prirodnim “BX kamenom”.

(A.M.)

 

 

 

 

Ostavite komentar