ŠEŠIĆ (SDS): Institucije da objave podatke o nabavci objekata

0
223

Zbog čega institucije kojima je iz Budžeta RS odobrena nabavka zagrada za njihov smještaj nisu raspisale proceduru za javne nabavke, upitao je Davor Šešić, poslanik SDS.

On je rekao da su na sajtu Agencije za javne nabavke objavljeni podaci za samo jednu instituciju koja je pokrenula proceduru javnih nabavki, dok za preostale tri oni ne postoje.

„To pojačava našu sumnju da nisu ni raspisane procedure javnih nabavki u ovim slučajevima“, kazao je Šešić.

On navodi da je stavkom u Budžetu RS „Javne investicije“ u 2020. odobreno oko 16,5 miliona KM za kupovinu ili izgradnju raznih objekata.

„Osim ustavnog suda RS, koji je raspisao javnu nabavku za izgradnju zgrade koja će koštati tri miliona KM, ostale tri institucije, prema našim informacijama, nisu nikada raspisale tu proceduru“, pojasnio je Šešić.

On je podsjetio da je putem budžetske stavke „Javne investicije“ 6,3 miliona KM odobreno Zavodu za statistiku RS, za kupovinu zgrade, šest miliona Pravobranilaštvu RS za istu namjenu i jedan milion Ministarstvu pravde RS, za izgradnju zgrade u Zvorniku.

Šešić je upozorio da je stavka u budžetu „Javne investicije“ postala prostor za malverzacije i da je, prema njegovom mišljenu, došlo do kršenja zakona i zakonskih procedura oko pomenutih nabavki u ovim institucijama.

„Ono što mi tražimo od institucija je da, ako postoji bilo kakva dokumentacija o javnim nabavkama u navedenim slučajevima, izađu u javnost i da ih objelodane. Pozivamo Agenciju za javne nabavke da izvrše kontrolu nevedenih institucija u ovim slučajevima i da revizor da svoje mišljenje o radu ovih institucija za 2020. godinu.

Šešić smatra bi se prije trošenja sredstava putem budžetske stavke „Javne investicije“ moralo javno razmatrati na šta će ona biti potrošena.

„Bilo bi logično da se prije usvajanja budžeta „Javnih investicija“, koji je za ovu godinu iznosio 32 miliona KM, zna koji su projekti na koji će se potrošiti ta sredstava i da šira javnost da stav o neophodnosti takvih ulaganja “, kazao je Šešić, dodajući da je to pogotovo potrebno raditi u vremenu postojeće ekonomske krize.

Šešić je napomenuo da se ove godine u „Javnim investicijama“ našla i nova stavka, izdaci za nematerijalnu proizvedenu imovinu na koju je predviđeno 11 miliona KM, dodajući da su po svemu sudeći ta sredstava namijenjena za nabavku softvera.

On kaže da je, inače, budžetska stavka „Javne investicije“ problematična jer nije precizno definisana.

(vijesti365.com)

Ostavite komentar