Sindikat “Alumine” zadovoljan postignutim rezultatima kompanije

0
210

Sindikat kompanije “Alumina” zadovoljan je postignutim rezultatima kompanije, kao i ambijentom u kome su ti rezultati postignuti. Kako su saopštili, u narednom periodu očekuju poboljšanje radničkog standarda.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Imajući u vidu poslovne rezultate kompanije “Alumina” d.o.o., kao i ambijent u kome su ti rezultati postignuti, Sindikat može da bude zadovoljan i da očekuje dalje poboljšanje radničkog standarda u ovoj kompaniji.

Iako smo svjedoci da u širem okruženju prosječna plata ne ide u korak sa poskupljenjima osnovnih životnih namirnica, tj. sa potrošačkom korpom, ipak se mora priznati da se u “Alumini” ta odstupanja često koriguju i da je stepen dostignutih radničkih prava za nijansu bolji od ostalih. Ovo je svakako povezano, jer dobri poslovni rezultati omogućuju bolji standard radnika, a zadovoljan radnik postiže bolje proizvodne rezultate, tako da je sve u povratnoj sprezi. Dakle, na praktičnom primjeru u “Alumini” se vidi koliko je bitno da sistem funkcioniše za sve, a ne samo za pojedince.

Ovo svakako ima značaja i kad je u pitanju stečajni postupak matičnog preduzeća “BIRAČ“ , gdje će se način završetka stečaja itekako odraziti na poslovanje “Alumine” i na sudbinu zaposlenih radnika i njihovih porodica.

Upravo iz tog razloga Sindikat želi da naglasi da se neće držati po strani u slučaju bilo kakvih, po radnike štetnih uticaja od strane kojekakvih interesnih grupa, ili pojedinaca. Zajedno sa radnicima, sadašnji menadžment “Alumine” je mjerljivim i vrlo vidnim rezultatima pokazao kako se fabrika može dići iz pepela i razviti u svjetski respektabilnu kompaniju, preko koje je osigurana budućnost cijele regije. Zato niko nema pravo da tu budućnost kvari i urušava.

Da ne bi bili pogrešno protumačeni, Sindikat naglašava da nema ništa protiv ni domaćih, niti stranih kredibilnih kompanija sa pozitivnom namjerom, koje bi učestvovale u bilo kakvom vidu legalne i realne dokapitalizacije Birača kroz ulaganja u “Aluminu”, jer bi to svakako još više ojačalo poslovne pozicije “Alumine”, a time smanjilo uticaj onih koji se pokušavaju uvući u “Aluminu” na nelegalan način i napraviti nepopravljivu štetu.

Dakle, itekako razumijemo šta su moguće posledice i jednog i drugog ishoda, pa ćemo sigurno braniti i podržavati onaj koji je u opštem i dugoročnom interesu naših radnika. Očekujemo da nas u tome podrže, ali i daju svoj doprinos svi relevantni faktori od lokalnog do državnog nivoa. Naročito je važno da se prekine sa pritiscima i uticajima na rad Stečajnog upravnika i da mu se pomogne da stečajni postupak u BIRAČ-u privede već dugo očekivanom kraju.

(A.M.)

Ostavite komentar