SINIŠA ADŽIĆ: Bićemo efikasniji i još bliže klijentima

0
362

Tržišna pozicija Nove banke po mnogim pokazateljima je takva da nas obavezuje da budemo najbolji u svom poslu, rekao je u intervjuu za portal Banjaluka.net Siniša Adžić, predsjednik Upravnog odbora “Nove banke” a.d. Banja Luka.

“Sve prethodne Uprave, sa svojim predsjednicima, su značajno radile na brzom razvoju banke. Iz godine u godinu. Tržno učešće u kreditima i depozitima je na najvišem nivou, posmatrajući Republiku Srpsku, a u samom vrhu bankarskog sektora u BiH. Naša ambicija je da te pozicije zadržimo, stavljajući u fokus profitabilnost ali i nove trendove u bankarstvu. Razvojni put je vezan za promjenu modela poslovanja i sve veće korištenje digitalnih kanala”, kaže Adžić.

Prošlo je više od mjesec dana od Vašeg dolaska na čelo Uprave Nove banke AD Banjaluka. Kako stanje ste zatekli po preuzimanju funkcije i u kom pravcu planirate da usmjerite dalji rad u okviru ove banke?

ADŽIĆ: Od početka ove godine sam se priključio timu “Nove banke”. Mogu reći da sam srećan jer sam postao dio jako motivisanog i mladog tima, sa jako izraženim osjećajem pripadnosti banci. Najveća domaća banka u BiH a po aktivi i najveća banka u Republici Srpskoj, treba da ima sposoban i ambiciozan tim. Moj cilj je da nastavim da radim na unapređenju svih pokazatelja u banci sa posebnim akcentom na zadovoljstvo zaposlenih, kroz unapređenje procesa. Postoji prostor za to i radujem se rezultatima koje ćemo napraviti u ovoj oblasti. Ono što svakako želim jeste i brža usluga koju pružamo, kao preduslov zadovoljstva i zaposlenih i klijenata. Biti domaća banka znači biti bliže klijentima nego drugi ali i biti dovoljno fleksibilan u trenucima kada se dešavaju vanredne okolnosti. Što više budemo podigli nivo znanja, imaćemo bolja rješenja za naše klijente. Ovo je tema koja će nas zaoklupljati kontinuirano.

Proteklu godinu obilježila je pandemija virusa korona i promjene u poslovanju na globalnom nivou. Kako ste organizovali poslovanje u uslovima kakve diktira pandemija virusa korona i u kojoj mjeri je ona uticala na ostvarenje dugoročnih planova “Nove banke”?

ADŽIĆ: Pandemija je uticala i na poslovanje “Nove banke”. Postoji dio klijenata koji koriste mjere za ublažavanje posljedica pandemije a po odlukama Agencije za bankarstvo. Profitabilnost banke je bila u drugom planu a restruktura našeg kreditnog portfolija u prvom. Možemo reći da smo potpuno spremni za sve efekte pandemije i da smo spremni za najlošiji scenario. Potrudićemo se da sa našim klijentima pronađemo rješenje i u slučaju da posljedice pandemije budu još izraženije.

Ukoliko posmatramo zahtjeve klijenata, na koji način su se promjene koje je donijela pandemija odrazile na bankarsko tržište u BiH? Dobija li digitalno bankarstvo tek sada na značaju?

ADŽIĆ: Pandemija je ubrzala prelazak sa tradicionalnog bankarskog pristupa na digitalno poslovanje. Svaki dan broj klijenata koji prelaze na digitalne kanale je veći. Digitalno poslovanje je neminovnost i mi smo danas spremni da promjenom zakonske regulative, pružimo potpunu uslugu klijentima putem digitalnih kanala. Međutim, mogu reći da još uvijek dominira želja klijenta da razgovara sa svojim bankarom u filijali. Mislim da je velika prednost danas biti u prilici poslovati iz svog stana, bez dolaska u banku, međutim, dok god naši klijenti žele da sa njima razgovaramo u banci, mi ćemo im to omogućiti. To je naš stav jer je nama svaki klijent važan.

Prema prognozama stručnjaka očekuje nas izuzetno turbulentan period u zdravstvu, a još turbulentniji u privredi. Kakvi su Vaši dalji planovi u pogledu poslovanja tokom i nakon završetka pandemije?

ADŽIĆ: Tačno je da su prognoze privrednog rasta za naredni period pesimistične. Zbog toga je i naš plan za ovu godinu, raditi na internim unapređenjima procesa, kroz izmjenu organizacione strukture, zatim poboljšanjem procesa, edukacijama zaposlenih, daljim unapređenjima u dijelu digitalnog poslovanja. Naša efikasnost je prostor na kome ćemo raditi a to će osjetiti i naši klijenti. Naš cilj jeste da povećavamo broj klijenta, da rastemo u volumenu kredita ali i da se razvijamo tamo gdje naši klijenti žele. Imamo podršku vlasnika za naše razvojne aktivnosti a ona će biti i formalizovana kroz novu dokapitalizaciju čiji proces smo već započeli. Mi smo ponosni što smo domaća banka i što imamo sve više ljudi sa iskustvom iz internacionalnih banaka. Opravdaćemo poziciju poželjnog poslodavca a još više poželjnog poslovnog partnera. U uslovima privrednog rasta, to je bitno ali u ovakvim momentima, još daleko više.

(Banjaluka.net)

Ostavite komentar