Skuplje sve osim obuće i odjeće: Inflacija “trese” BiH

0
226

Potrošačke cijene u BiH u januaru su veće za čak sedam procenata na godišnjem nivou, što je značajan rast inflacije u odnosu na mjesec ranije kada je taj rast iznosio nešto više od šest odsto, pokazuju statistički podaci.

Zvuči nevjerovatno, ali je rast potrošačkih cijenau Bih u januaru ove godine zabilježen u gotovo svim grupama proizvoda i usluga, osim kod odjeće i obuće, gdje se bilježe pojeftinjenja, vjerovatno uzrokovana sniženjima u vrijeme praznika. Ako se ovim podacima iz januara dodaju ogromna poskupljenja u posljednjih 20-ak dana, doći će se do vrtoglavih cifara o rastu inflacije u BiH, na šta se dugo upozoravalo.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, nivo cijena u januaru 2022.godine u odnosu na isti
mjesec prethodne godine viši je za sedam odsto. Posmatrano po pojedinim grupama proizvoda, prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici za 11,9 odsto, Alkoholna pića i duvan za 0,5 odsto, Stanovanje i režijski izdaci za 6,1 odsto, te Namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 3,5 odsto.

Pored toga, rast cijena se bilježi i u odjeljcima Zdravstvo za 0,9 odsto, Prevoz 13,7 odsto, Komunikacije za 0,2 odsto, Rekreacija i kultura za 4,1 odsto, Obrazovanje za 0,2 odsto, Restorani i hoteli za 4,5 odsto, te Ostala dobra i usluge za 2,3 odsto. S druge strane, prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljku Odjeća i obuća za 7,6 odsto.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru 2022.godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast nivoa za jedan procenat, uz više cijene u gotovo svim odjeljcima koji se posmatraju u okviru ove statistike. “Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje, u januaru ove godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici za 2,3 odsto, Alkoholna pića i duvan za 0,3 odsto, Stanovanje i režijski izdaci za jedan procenat, Namještaj i kućanski uređaji za 0,4 odsto, Zdravstvo za 0,3 odsto.

Takođe, veće cijene se bilježe i kod Prevoza za 0,8 odsto, Komunikacija za 0,4 odsto, ali i Rekreacije kultura za 2,3 odsto, Restorana i hotela za 1,4 odsto, te Ostala dobra i usluge za 0,9 odsto”, rekli sui z Agencije za statistiku Bi Hi dodali da su niže cijene u januaru ove godine u odnosu na decembar prošle godine jedino u odjeljku Odjeća i obuća.

“Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje, u januaru 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen pad cijena u odjeljku Odjeća i obuća za 7,3 procenta”, naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

(N.Sp.)

Ostavite komentar