Sljedbenica Čarlsa Mensona na slobodi nakon više od 50 godina u zatvoru

0
268

Leslie Van Houten pušten je iz zatvora u dobi od 73 godine nakon što je odslužila više od pet desetljeća za dva zloglasna ubojstva. Imala je 19 godina kada se pridružila ubojitom kultu i pomogla u ubojstvu trgovca mješovitom robom iz Los Angelesa Lena LaBiance i njegove supruge Rosemary 1969. godine, prenosi Independent.

Bivša sljedbenica Mansonovog kulta puštena je nakon što je guverner Kalifornije Gavin Newsom odustao od svog protivljenja presudi državnog žalbenog suda koji je preporučio njezin uvjetni otpust. Odluka o puštanju na slobodu bila je protivna željama preživjelih članova žrtava,

Odvjetnica Nancy Tetreault je ispričala kako je njena 73-godišnja klijentica puštena rano jutros i odvedena u privremeni smještaj. “Ondje će je naučiti o osnovnim životnim vještinama poput kupovine namirnica, korištenja mobitela i računala”, dodala je.

“Još uvijek se pokušava naviknuti na ideju da je ovo stvarno”, istaknula je Tetreault. U svibnju je žalbeni sud u Kaliforniji presudio da Van Houten treba biti puštena iz zatvora, unatoč tom što je počinila ubojstva s još petero osoba prema Mansonovim uputama.

Guverner Newsom je prošli tjedan priopćio da je razočaran odlukom suda, ali kako je malo vjerojatno da će ona biti poništena na višem sudu. “Više od 50 godina nakon što je Mansonov kult počinio ova brutalna ubojstva, obitelji žrtava još uvijek osjećaju posljedice”, poručio je priopćenju.

Van Houten je još tijekom prvog suđenja 1971. opisala kako je držala Rosemary LaBiancu s jastučnicom preko glave dok su je drugi Mansonovi sljedbenici žestoko izboli.

Zatim je ona zgrabila nož i LaBianci nanijela više desetaka uboda. Sljedbenici kulta su razmazali krv po zidovima kuće. Van Houten je prvo osuđena na smrtnu kaznu zbog ubojstva, ali 1977. joj je počelo ponovno suđenje koje je završilo neodlučnom porotom nakon što je njezina obrana tvrdila da je bila manje odgovorna jer je bila pod utjecajem LSD-a i Mansona.

U drugom ponovljenom suđenju osuđena je na doživotnu robiju. Inače, Manson, koji je osuđen po sedam točaka optužnice za ubojstvo prvog stupnja i zavjeru za počinjenje ubojstva, preminuo je u zatvoru 2017. u dobi od 83 godine.

(index.hr)

Ostavite komentar