Slobodan Stanković: “Integral inženjering” je izrastao u regionalnu kompaniju radom, a ne na političkim vezama

0
362

Kompanija “Integral Inženjering” a.d. iz Laktaša osnovana je 1989. godina i u više od 30 godina postojanja izrasla je u jednu od najvećih regionalnih građevinskih firmi, koja sve više ulaže i u turizam razvijajući lanac hotela pod brendom “Integra”.

U svojoj bogatoj višedecenijskoj praksi do sada je uspješno realizovala preko 400 projekata ukupne vrijednosti oko 2,5 milijarde KM. Između ostalog, izgradili su preko 100 km autoputeva, više od 850 km drugih puteva i preko 150.000m2 poslovnih prostora. Osim toga, iskopali su preko 20 km tunela, te položili preko 200 km vodovodnih sistema.

Osnivač i direktor “Integral inženjeringa” Slobodan Stanković u razgovoru za Banjaluka.net podsjestio se samih početaka od osnivanja kompanije, pa do regionalog lidera u niskogradnji. U razgovoru je pričao i o današnjim uslovima za biznis, o politici, o njegovom odnosu sa pojedini političkim liderima i o izazovima koje su pred nama kao društvom.

foto: Borislav Zdrinja/ ZIPAPHOTO

“Integral Inženjering’ je regionalna firma, koja je počela prije trideset godina izgradnjom zgrada iz vladinog programa na Palama. U tom dijelu Republike Srpske smo radili tri, četiri godine i napravili značajane objekte.

-Najveći broj projekata smo  realizovali tokom perioda takozvane postkonfliktne rekonstrukcije Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, dakle u periodu od 1996. do 2007. godine. Nakon tog perioda u pravilu izvodimo manji broj projekata, ali znatno većih vrijednosti. Ukupna vrijednost izvedenih radova je oko 2,5 milijarde konvertibilnih maraka, odonsno oko 1,3 milijarde evra.

Kao što se može pretpostaviti, na dugačkom putu rasta i razvoja kompanije bilo je mnogo izazova i problema – u inženjerskom pristupu, u realizaciji objekta, u razvoju kadrova, u tehnološkom razvoju, u finansiranju, u održavanju konkurentnosti i slično. Održali smo se i postali jedna od cijenjenijih regionalnih firmi.

Danas Integral u pravilu učestvuje na međunarodno finansiranim projektima. Vrlo malo radimo za lokalne zajednice.  Na taj način pomažemo i drugim, uslovno rečeno manjim, građevinskim kompanijama da posluju i da se razvijaju. Važno je da svi imaju posla.

Pred Republikom Srpskom su još dva, tri velika projekta od značaja za zapošljavanje ljudi u Doboju, Modriči, Bijeljini, Banjaluci i Prnjavoru. Integral će se takmičiti da ih dobije i nadam da ćemo uspjeti, jer imamo dosta resursa, veliko iskustvo i pouzdane poslovne partnere.

Do sada smo dosljedno slijedili naš moto – „Mi gradimo budućnost!“ – i želim da tako budu i u vremenu pred nama. Dobra osnova je to što za naredni period imamo ugovorene poslove u vrijednosti od preko 600 miliona konvertibilnih maraka, odnosno preko 300 miliona evra, koji finansiraju evropske banke. “, kaže Stanković.

Vremenom je “Integral” nadrastao lokalno tržište i izašao u regiju i postao velika regionalna kompanija?

STANKOVIĆ: Tako je. Mi smo regionalna firma koja radi u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i BiH. Dinamika tržišta nas je vodila prema regionalnoj prisutnosti. Na cijelom prostoru bivše Jugoslavije ima još jako mnogo toga da se radi i gradi da bi taj prostor u infrastrukturnom smislu zadovoljio potrebe stanovništva, života i poslovanja. Malo naših firmi se pozicioniralo kao regionalne. Iako ima ponude, Integral u doglednom vremenu nema ambicije ni potrebe da posluje na drugim, udaljenijim tržištima

Kada smo nedavno razgovarali rekli ste da ste ostali na lokalnom tržištu da ne bi izdržali.

STANKOVIĆ: Kad kažem lokalno tržište, mislim na lokano finansirane i vođene infrastrukturne projekte. Da, ne bismo izdržali jer je dosta problematično plaćanje na ovakvim poslovima. U početku radeći za velike strane građevinske kompanije, a zatim radeći kao njihovi partneri, naučili smo šta znači biti profesionalan i međunarodno konkurentan. Nama odgovara kad se ponude šalju i otvaraju u Londonu i kad nadzor nad radovima vrše specijalizovne strane kompanije. Znači treba biti konkurentan, raditi kvalitetno, po standardnim procedurama, pa su i plaćanja redovna, a poslovanje predvidivo.

Mi smo na vrijeme pravili infrastrukturu, asfaltne baze, kamenolome i slično na područjima koja će se graditi i koja će biti finansirana od evropskih banka i drugih međunarodnih finansijskih institucija. Tako da smo opstali. Imamo sada ukupan godišnji prihod od oko 245 miliona KM. Isplaćujemo redovno plate i podmirujemo sve zakonske obaveze. Već duži niz godina Integral inženjering slovi za najveću kompaniju u oblasti građevinarstva u BiH, kao i po vrijednosti godišnjeg izvoza od oko 90 miliona KM.

foto: Borislav Zdrinja/ ZIPAPHOTO

Kada bi izdvajali Integralove projekte, na koji ste posebno ponosni?

STANKOVIĆ: Najdraži projekat je obezbjeđenje i stabilizacija kosina na pan-Evropskom autoputu E-75 prema Skoplju i Sofiji. Vrlo teška klizišta. To su bili ‘najžešći’ inženjerski objekti. Trebalo je sanirati klizišta u dužini preko 10 km. Tu je svašta bilo. To su najzahtjevniji građevinski objekti na kojima je Integral radio.

Drugi po redu je dovodni tunel za buduću hidroelektranu Dabar, preko 12 km. Iskop je pri kraju, a počeli su radovi na izradi sekundarne armirano-betonske obloge. Ovaj tunel je dio hidrotehničkog sistema „Gornji horizonti“. Njime se će prevoditi voda  rijeke Zalomke i akumulacije Pošćenje u Bilećko jezero. Vrlo je bitno da se napuni Bilećko jezero.

U ovom smilu je važna izgradnja hidroelektrane Dubrovnik II za koju su već gotovi temelji i mašinska hala. Bio bi to koristan energetski izvor i za Hrvatsku i za privredu Republike Srpske. Pošto je proteklo dosta vremena bez dogovora, vidim da su pokrenuti razgovori sa Crnom Gorom oko opcije izgradnje tunela Risan, isto 12 km. U svakom slučaj, šteta je da godine prolaze, a da se ne završava zapečeto.

Tu dolazimo i do politike. Kakav je Vaš odnos prema politici?

STANKOVIĆ: Na politiku gledam realno i objektivno. Narod koga izabere taj formira institucije i moram poštovati te institucije. Sve naše lidere koji su bili u vlasti i u instucijama sam poštovao. Ne mogu drugačije raditi, ne mogu raditi bez institucija. Često se previđa činjenica da su i privredna društva, bila ona mala, srednja ili velika, važene „institucije“ ovog društva. S pravom očekujem i ja, a i drugi privrednici, da naš rad i doprinos bude cijenjen i poštovan u jednakoj mjeri. Mi stvaramo vrijednost i imamo šta za reći, predložiti. U mom slučaju, preko 40 godina sam u privredi i biznisu, a doživljavam da neki političari koji imaju manje godina života i bez dana radnog staža, na ozbiljnim mjestima, kao što je Narodna skupština, iznose neprovjerene i neistinite informacije, ocjenjuju i sude. To je štetno. Integral je izgubio oko 200 miliona KM posla zbog takvih istupa u parlamentu, koji nisu adekvatni, niti tačni. Nedostaje nam uzajamnog uvažavanja i napora da svako radi svoj, a ne tuđi, posao najbolje što može.

foto: Borislav Zdrinja/ ZIPAPHOTO

Dobro, ali uvijek je tu negdje politika oko biznisa?

STANKOVUĆ: Slažem se donekle. U stvari, politika se bavi svim društvanim aktivnostima.  Privreda, ili biznis, kako vi kažete, nije izuzetak. Mi stvaramo vrijednosti, zapošljavamo, plaćamo zakonske obaveze, važan smo faktor socio-ekonomskog razvoja društva. Stabilnosti ako hoćete. Ako se politika bavi privredom na način da poslujemo bolje, lakše i konkurentnije smatram da je to poželjno. Naravno, vi aludirate na drugačiji interes politike za privredu. Tokom moje karijere se promijenilo mnogo premijera, predsjednika vlada, ministara. Vidio sam i naučio mnogo toga, zbog čega se ne bavim politikom, ali kao privrednik hoću da znam šta se dešava i u poziciji i u opoziciji. Zapošljavam inženjere i radnike od Slovenije do Sjeverne Makedonije, uključujući i sa Kosova i iz Albanije. Tu nema mjesta za negativnu stranu politike.

Koliko političke krize poput aktuelne štete biznisu?

STANKOVIĆ: Ogromna je kriza. Takva je i šteta po privredu. Pominju se i sankcije. Ne podržavam takav pristup. Sankcije su važan generator siromaštva i društvenih devijacija. Teret nose ljudi, djeca, koji nemaju veze sa politikom. Politička pitanja treba rješavati politikom dijaloga. Posebno u ovakvoj državi.

Ovdje treba da se radi i gradi jer od toga se živi. Bosna i Hercegovina je lijepa i potencijalno bogata. Imamo poljoprivredu, šumarstvo, rudarstvo… Od nje treba napraviti Švicarsku.

Ne mislite još u penziju?

STANKOVIĆ: Meni je 73 godine. Ne mislim u penziju zato, jer je veliki obim poslova. I dalje sam malo u kancelariji, uglavnom sam u autu.  Mislim da će „Integral“ još dugo raditi, ako mene ne bude na ovim poslovima. Možda ne u ovoliko velikim. Ali sigurno će raditi, imamo ogroman potencijal.

Kolika je procijenjena vrijednost “Integrala”?

STANKOVIĆ: Procijenjena je na 50 miliona evra.

(D.J)

Ostavite komentar