SLOVENIJA: Vlada raspisala tender za dodjelu 5G frekvencija, očekuju 69 miliona evra

0
197

Raspisivanjem tendera za dodelu opsega započeo je postupak dodele 5G frekvencija u Sloveniji, preneo je Indikator.ba. U Agenciji za komunikacijske mreže i usluge (AKOS) kažu da aukcija treba da bude gotova na proleće.

Kad bi AKOS prodao sve frekvencije samo po početnim cenama, u državnu blagajnu slilo bi se 69 miliona evra.

Uz operatore poput Telekoma Slovenije, A1, Telemach-a, T2, za frekvencije su zainteresovane i tehnološke kompanije koje imaju potencijal za razvoj dodatnih inovativnih usluga, piše ljubljansko Delo.

AKOS je inače u Narodnim novinama objavio raspisivanje tendera za dodelu nekoliko frekvencijskih opsega za pružanje javnih usluga komunikacije.

To je službeno označilo početak postupka dodele šest frekvencija, koji takođe uključuju opsege 700 i 3600 MHz i 26 GHz, namenjene za 5G mobilnu tehnologiju.

Uz njih, u konkurs su uključeni i druge frekvencije, koji će se dodeliti na tehnološki neutralan način, pa će kupci moći da ih koriste za bilo koju mobilnu tehnologiju.

Dodela frekvencijskih opsega deo je akcionog plana Evropske unije koji nastoji da se to područje brzo razvije.

Direktorka AKOS-a Tanja Muha kaže da nije jasno kakve će biti konačne cene frekvencija nakon aukcije, ali određeni opsezi privlače interes operatera, što povećava početne cene.

(novaekonomija.rs)

Ostavite komentar