SNSD ANALIZIRAO REZULTATE: Dominantni sa 46 načelnika, SDS 15, ostali sedam

0
219

SNSD je na lokalnim izborima u Republici Srpskoj i FBiH 15. novembra pod sloganom “Okupljanje za Srpsku” ostvario ubjedljivu i izuzetno vrijednu pobjedu, na kojoj je potvrdio da je najdominantnija politička organizacija kako u Republici Srpskoj tako i na cijelom prostoru BiH, navedeno je u analizi izbornih rezultata SNSD.

Prema analizi koju je sproveo SNSD, uočljivo je da je ova stranka u potpunosti dominirala na lokalnim izborima u Republici Srpskoj.

Osvojio je 43 načelnička i gradonačelnička mjesta, od toga je jedno načelničko mjesto u koaliciji sa DNS (Krupa na Uni), što je više od dvije trećine pozicija u Republici Srpskoj.

Ako se tome pridodaju i tri opštine u FBiH, onda ta brojka iznosi 46 pozicija prvih ljudi u lokalnim zajednicama.

Slijedi SDS sa 15, PDP i Ujedinjena Srpska sa dvije, te DEMOS, Narodni pokret i Zavičajni socijaldemokrati po jedno mjesto.

SNSD je analizirao trendove najuticajnijih političkih stranaka u Republici Srpskoj poredeći prethodne i aktuelne lokalne izbore.

Tu je i ukupan zbir glasova po opštinama najuticajnijih stranaka u Republici Srpskoj, uključujući i Brčko distrikt.

Prema analizi SNSD, ova stranka iskazuje potpunu dominaciju. I pored toga što je na ovogodišnjim lokalnim izborima prešao brojku od 200.000 birača (tačnije 214.076), uz manju izlaznost, opterećenost uslovima vršenja vlasti tokom pandemije kovida 19, skor je popravljen za 12.121 glasova, što predstavlja rast od šest odsto.

– SNSD je u prethodnih osam godina u snažnom porastu. Od 2012. godine kada je osvojio 20 gradonačelničkih i načelničkih pozicija, zabilježen je izuzetan rast u tom četvorogodišnjem periodu – ističe se u analizi.

Napredak od 14 opština oogućio je SNSD apsolutnu pobjedu u više od 50 odsto opština u Republici Srpskoj. Za osam godina, SNSD je svoj rezultat više nego uduplao. Sa 43 opštine/grada, to predstavlja skor od 65 odsto liderskih pozicija u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

– Ostale političke partije su u prethodnom osmogodišnjem periodu imale sporadičan uspjeh sa jednim ili dva načelnička mandata, sem DNS-a koji je sa pet gradonačelničkih i načelničkih mjesta izgubio sve načelničke pozicije, izuzev koalicionog kandidata sa SNSD u Krupi na Uni, u odnosu na prethodne četiri godine – navodi se u analizi SNSD.

Prema analizi, SDS je doživio potpuni fijasko i njemu je otkazalo povjerenje blizu 47.127 birača ili 35 odsto, PDP je izgubio 8.053 glasača ili 12,88 odsto, a DNS je pao za preko 23.374 ili 27,78 odsto glasova.

DEMOS, partija koja je nastala cijepanjem DNS nakon parlamentarnih izbora 2018. godine, osvojila je 42.826 glasova, što je rezultat koji zaslužuje značajnu pažnju, navodi se u analizi.

SP je, kako se dodaje, izgubio 10.405 glasova ili 19,71 odsto, ali je njegov otcijepljeni dio (SPS), koji takođe nije samostalno učestvovao na prethodnim izborima, osvojio 28.084 glasova.

NDP je u značajnom padu, a Ujedinjena Srpska bilježi značajan trend rasta, navodi se u analizi SNSD.

(Srna)

Ostavite komentar