SONJA BISERKO: Operacija Vojske Srbije na Kosovu bila bi brza i kratka

0
172

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je, da bi izašao kao pobednik iz aktuelne krize na Kosovu, ne samo u odnosu na Albance, već i na sve strane faktore, otkazao sastanke sa ambasadorima Rusije i Kine, komentariše za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

U kontekstu objašnjenja i tumačenja Vučićevog otkazivanja sastanaka sa ruskim i kineskim ambasadorima, u sred napetosti i krize koja preti da ishodište nađe u otvorenim sukobima, Biserko ističe da bi trebalo imati u vidu da je reagovanje Zapada važno i za Rusiju, koja verovatno ohrabruje Srbiju, kako bi dobila informaciju koliko su stvarno spremni zaštiti svoju interesnu sferu, što Balkan sigurno jeste.

Ona dodaje, da nije „samo predsednik Vučić uleteo u zamku“, već treba imati u vidu da su „mnogi centri u Srbiji navijali za ovakav scenario“.

– Eskalacija na severu Kosova mogla se očekivati zbog međunarodnog političkog vakuuma koji je podstakao lokalne aktere na delovanje. Situacija, koja je nastala promptno vratila je međunarodne aktere na scenu. Međutim, nije jasno još uvek s kakvim ciljevima se vraćaju. Predsednik Vučić je to pretvorio u pozorišnu predstavu koja ne mora biti naivna. Njegov cilj je upravo da vidi dokle može ići, odnosno da li je “srpski svet” ostvariv u ovoj situaciji – ističe Biserko.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović, napominje ona, izjavio je da je vojska “spremna da brani svoj narod“, i da je podizanje borbene gotovosti i njeno prisustvo duž linije sa Kosovom “pre svega preventivan mehanizam“.

Sagovornica Danasa podseća i da predsednik Vučić zapretio da u slučaju početka sukoba na Kosovu neće čekati reakciju NATO, već će za 24 sata, ako se “nastavi pogrom reagovati i sprečiti ono što se dešavalo devedesetih ili 2004. godine”.

– Ove izjave, kao i podizanje borbene spremnosti i nadletanje helikoptera, su pretnja vojnom intervencijom na Kosovu, čime je pređena crvena linija. A imajući u vidu da je Srbija sada dovoljno naoružana, kao i činjenica da se garnizon Vojske Srbije nalazi u Sandžaku, takva operacija bi bila brza i kratka – kaže Danasova sagovornica.

Prema njenim rečima, sve ukazuje da se Beograd rukovodio procenom da nakon povlačenja iz Avganistana, SAD ne bi ulazio u nove avanture na Balkanu, pri čemu, kako kaže, gubi iz vida da je odluka o povlačenju SAD bila strateška bez obzira kako je to percipirano u svetu.

– Međutim, Vučić je ipak zatečen reakcijama Zapada. Dolazak Gabrijela Eskobara u Brisel biće svakako i svojevrsni test koliko daleko su SAD spremne sada ići u rešavanje ovog problema. Izgleda i da je predsednik zaboravio glavnu poruku Angele Merkel prilikom posete Balkanu – da promena granica ne dolazi u obzir. Verujem da će zapadna zajednica ovaj put zaustaviti aspiracije Beograda i da će završiti svoj “nedovršeni posao” na Balkanu. Ukoliko to ne urade, biće odgovorni za nove sukobe – zaključuje Sonja Biserko.

Podsetimo, juče su ambasadori zemalja Kvinte, na sastanku sa predsednikom Srbije, zatražili „deeskalaciju krize“ na severu Kosova, saopštio je kabinet Aleksandra Vučića.

Iz EU je istovemeno potvrđeno da se u sredu u Briselu sastaju se Petar Petković i Besnik Bisljimi, potvrđeno iz EU.

Kako se nezvanično saznaje iz diplomatskih izvora, prekid novonastale krize očekuje se vrlo brzo i u kratkom roku, odmah nakon sastanka sprskog i kosovskog predstavnika u Briselu.

(Danas)

Ostavite komentar