SPIEGEL O DOLASKU SCHMIDTA: Nije lak zadatak, Srbi i Hrvati su pokazivali veće ambicije za blokade

0
184

Iako je u Bosni i Hercegovini rat završen 1995. godine, visoki predstavnik još uvijek nadgleda provedbu mirovnog sporazuma, a u budućnosti će to biti političar CSU-a Christian Schmidt, koji je ranije bio ministar poljoprivrede u Njemačkoj.

Njemački Spiegel piše da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira na sastanku u Sarajevu odlučilo imenovati 63-godišnjeg političara, prenosi Klix.

Schmidt je član Bundestaga od 1990. godine. Bio je državni sekretar u Ministarstvu odbrane od 2005. do 2013. godine, kao i ministar poljoprivrede od 2014. do 2018. godine, prenosi Klix.

Kao glasnogovornik CSU-a za vanjsku i odbrambenu politiku, početkom 1990-ih se intenzivno bavio ratom u BiH, posljedicama i teškom obnovom uništenog.

Navode da samo Rusija nije glasala za Schmidtov dolazak te objašnjavaju zbog čega je i dalje potreban Ured visokog predstavnika u BiH, odnosno činjenicu da je on potreban kako bi intervenisao u političkim događajima, donosio i ukidao zakone te smjenjivao političare s funkcija.

Schmidt će 1. augusta naslijediti Valentina Inzka, koji je na toj funkciji bio od 2009. godine, a za to mjesto ga je predložila njemačka vlada.

Iz Spiegela na kraju ističu da pred novim visokim predstavnikom “nije lak zadatak” jer “BiH još uvijek nije funkcionalna država” te da su u posljednje vrijeme Srbi i Hrvati pokazivali veće ambicije za blokade i separatizam.

Navode da su glavne zapadnoevropske zemlje smanjile svoj angažman u regiji, dok su vanjske sile poput Rusije, Kine i Turske proširile svoj utjecaj u BiH.

Ostavite komentar