Srbija ispraća patrijarha Irineja

0
220

 Tijelo blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja izloženo je u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu, a poslije toga će biti preneseno u hram Svetog Save na Vračaru, gdje će vjernici imati priliku da se oproste sa blaženopočivšim patrijarhom, ali neće moći da ga cjelivaju, zbog epidemioloških mjera.

U Sabornoj crkvi u Beogradu u devet sati je počela sveta liturgija povodom Aranđelovdana, slave Crkve, nakon čega će biti održan pomen patrijarhu Irineju.

Tokom trajanja liturgije vjernici neće moći da uđu u Sabornu crkvu, a oni koji se okupe ispred moraju da se pridržavaju epidemijskih mjera.

Garda Vojske Srbije prenijela je tijelo preminulog patrijarha Irineja u Sabornu crkvu, gdje će biti izloženo za vreme liturgije povodom slave crkve, Aranđelovdana.

Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedjelju u kripti Hrama Svetog Save.

Liturgija će početi u 09.00 časova, a predvodiće je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, sa arhijerejima i sveštenstvom.

Ranije je donesena odluka da patrijaraške dužnosti preuzima Sveti arhijerejski sinod, a da Svetom Sinodu do izbora novog patrijaha predsjedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko izabran je episkop šumadijski Jovana.

(Srna)

Ostavite komentar