Srbija pomaže građane i privredu sa šest milijardi evra

0
199

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je danas da će ukupna pomoć države privredi i građanima od početka krize izazvane virusom korona iznositi više od 700 milijardi dinara, odnosno više od šest milijardi evra.

Mali je naveo da je to oko 12,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, te ukazao da je budžet za 2021. godinu koncipiran u okviru toga.

On je rekao za RTS da su u budžetu za narednu godinu planirana i izdvajanja za kapitalne javne investicije od 330 milijardi dinara /oko 3,35 milijardi evra/.

Mali je istakao da se pokazalo da, kada država ulaže u auto-puteve, željeznicu, industrijske parkove, mostove, time podstiče i privatne investicije.

On je podsjetio da će od 1. januara povećanje plate od pet odsto dobiti medicinski radnici, a zaposleni u javnom sektoru 3,5 odsto, dok ostalih 1,5 odsto od 1. aprila.

Mali je potvrdio da će vojnici, osim toga, dobiti dodatno povećanje do 10 odsto, a da će 1. januara sljedeće godine penzije biti veće za 5,9 odsto, a minimalna cijena rada za 6,6 odsto.

Poslanici Skupštine Srbije sutra bi trebalo da počnu raspravu o republičkom budžetu za narednu godinu.

(Srna)

Ostavite komentar