Srpska info i BN u službi političkog Sarajeva, uzaludan pokušaj umanjivanja značaja posjete Orbana Banjaluci

0
99

Premijer Mađarske Viktor Orban predvodio je juče delegaciju Vlade Mađarske i privrednika tokom posjete Republici Srpskoj. Bila je to druga zvanična posjeta delegacije Mađarske na tako visokom nivou, te prilika da se kroz sastanke i dogovor o nastavku realizacije postojećih, ali i najave novih značajnih projekata još jednom potvrdi prijateljski odnos koji povezuje Mađarsku i Republiku Srpsku.

Koliko je to prijateljstvo iskreno, osim čestih susreta zvaničnika Srpske i Mađarske, pokazuje i do sada pokazana spremnost ove evropske zemlje da ulaže u projekte u Republici Srpskoj. Mađarski premijer Viktor Orban juče je iz Banjaluke poslao poruku da vjeruje da Republika Srpska može da ostvari impresivan ekonomski rast u budućnosti i da Mađarska želi da u tome učestvuje, što potvrđuje i obećanih 140 miliona evra za infrastrukturne i energetske projekte u Srpskoj.

Važno je podsjetiti da to nije prva veća investicija Mađarske u projekte unutar Republike Srpske, jer ako se osvrnemo na protekle godine, mnogo je onih koji nose potpis Mađarske, a najviše su to do sada osjetili domaći poljoprivrednici, kroz direktna ulaganja i nabavku mehanizacije.

U pogledu međunarodnih odnosa, značaj prijateljskog odnosa sa Mađarskom ogleda se kroz činjenicu da je uvijek dobro imati saveznike koji mogu da budu ambasadori interesima Republike Srpske na mjestima do kojih ona ne možete doprijeti. U svijetlu toga važno je osvrnuti se na izjavu premijera Mađarske gdje je kritikovao miješanje spolja u unutrašnja pitanja BiH.

Ono što je ipak obilježilo jučerašnju posjetu Orbana je njegovo odlikovanje Ordenom Republike Srpske na ogrlici, koji mu je predsjednik Republike Srpske uručio povodom Dana Republike – 9. januara.

Orban objavio fotografije i video tokom posjete Srpskoj

O posjeti mađarske delegacije Republici Srpskoj u pozitivnom svjetlu izvještavali su brojni domaći, ali i evropski mediji, a video snimke i fotografije iz Banjaluke podijelili su i mađarski premijer Viktor Orban i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Orbán Viktor (@orbanviktor)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Orbán Viktor (@orbanviktor)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Orbán Viktor (@orbanviktor)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Szijjártó Péter (@peter_szijjarto)

Međutim i nažalost među domaćim medijima ima i onih koji po nalogu političkog Sarajeva i faktora čiji je osnovni zadatak urušavanje Republike Srpske imaju zadatak da tendencioznim izvještavanjem umanje značaj jučerašnje posjete. Tako se danas na portalu BN televizije i Srpske info, uz potpuno ignorisanje ostalih društvenih mreža mogu pročitati maliciozne tvrdnje kako premijer Mađarske na društvenoj mreži X nije podijelio fotografije iz Banjaluke, već samo iz Sarajeva.

Time su navedeni mediji jasno stavili do znanja da im je jedino relevantno ono što tvrde njihovi izvori finansiranja, a još važnije da su interese Sarajeva i FBiH stavili ispred interesa Republike Srpske.

Ipak, udruženi pokučaj portala Srpska info i BN televizije da minimiziraju značaj posjete mađarske delegacije za Republiku Srpsku ostaće okarakterisan kao uzaludan.

Ostavite komentar