Šta je pozadina protesta u Bistrici kod Prijedora?

0
175

Uprkos pozitivnom mišljenju Ministarstva energetike i rudarstva u vezi sa dodjelom koncesija preduzeću “Drvo-Export” iz Teslića za eksploataciju lignita na lokalitetu Bistrica, kod Prijedora, nezadovoljni mještani nekoliko puta organizovali su proteste i blokirali put pokušavajući da spriječe  otvaranje rudnika u tom selu.

Iako iz nadležnih institucija dolaze uvjerenja da ne postoje prepreke za dodjelu koncesija, mještani tvrde drugačije. Mještani navode da budući koncesionari rade nelegalo i strahuju da će  se eksploatacijom lignita zagaditi zemlja i vazduh, učiniti život nemogućim i ugroziti poljoprivredna gazdinstva.

Međutim, istina bi mogla da bude skrivena u ličnim interesima pojedinih mještana Bistrice, koji su u otvaranju rudnika kroz uslovljavanje vidjeli priliku za njihovo ostvarivanje. Tako se među zahtjevima onih koji su najglasnije ustali protiv otvaranja rudnika našlo i imenovanje supruge mještanina na funkciju direktora jedne zdravstvene ustanove u Prijedoru.

Pored toga, prema riječima našeg izvora uz sela, pojedini učesnici protesta davno su se odselili iz Bistrice, ali su aktuelnu situaciju iskoristili za povratak i manipulaciju komšijama radi ličnih interesa.

Dodaju da je  Svetozar Vučkovac odbio donaciju investitora koji su kupili rudnik za obnovu i ulaganje u selo, te da je zahtijevao da se novac isplati njemu lično u gotovini.

Naš izvor dalje tvrdi da je Svetozar Vučkovac i ranije slične donacije prisvajao sebi, te da je selo ostalo bez obećanih investicija.

“Svetozar Vučkovac je sklon prevarama i policija ga sumnjiči da je ranije dobijao donacije i to desetine hiljada maraka na račun omladinske organizacije ‘Mladost Bistrica’, ali niko nikada nije vidio ni marku od toga. Da li je tačno da je Svetozar Vučkovac dobio 20.000 KM od Puteva RS da uloži u Bistricu i da niko nikada nije vidio niti uložio ni marku”, navodi naš izvor.

Ostavite komentar