STANIĆ (SDS) O PRIJEDORSKIM VAKCINAMA: Da na kraju za sve ne bude kriva – medicinska sestra

0
246

Opšte uznemirenje šire javnosti izazvala je vijest o upropaštenih više od 1000 doza Sputnik V vakcine. Samo da na kraju za sve ne bude okrivljena neka medicinska sestra – kazao je danas dr Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

„Bahatost, nestručnost i neznanje su osnovne karakteristike većine danas poželjnih rukovodilaca, uz čast izuzetcima. Da im ponude oni bi upravljali ‘nuklearnom centralom’, konstatujući da će naučiti u hodu. Kad je malo znanje, još je manji uvid u vlastito neznanje, a sa neznanjem raste hrabrost da se bilo čega prihvate. Međutim, koliko su oni krivi ima i naše krivice, što im dozvolimo da unište sve čega se dohvate“ – pojasnio je Stanić.

On je kazao da je potpuno jasno da je Institut za javno zdravstvo blagovremeno dostavio adekvatan rashladni uređaj, jer se adenovirusna vakcina Sputnik V mora čuvati na temperaturi nižoj od -18 stepeni i može biti do dva puta izvan tog režima.

„Ti frižideri imaju alarmni sistem, koji alarmira kad temperatura izađe iz zadanih okvira, a osim toga obezbijeđen je i UPS (Uninterruptible Power Supply) koji omogućava rad i kod nestanka električne energije. Osim toga, Institut za javno zdravstvo je proveo opsežnu obuku za primjenu i poštovanje hladnog lanca“ – istakao je Stanić.

Predsjednik Odbora za zdrvstvo SDS je naglasio da rukovodstvo Doma zdravlja Prijedor treba istražnim organima i ministru da odgovori na nekoliko pitanja.

„- Zbog čega vakcine nisu smještene u dobijeni frižider?
– Zašto nisu integrisani novi frižider – UPS – agregat?
– Da li je i ko nesretnog 13.04. raspakivao u “podrumu” novi frižider i prenosio ga u prostoriju br. 8?
– Da li je to raspakivanje i prenošenje bilo prije ili poslije incidenta?
– Ko je izdao naređenje da se raspakivanje i prenošenje obavi 13.04.?
– Da li je došlo do nestanka struje u hitnoj pomoći i ako jeste, kako nije uslijedila blagovremena reakcija?
– Nadležno Ministarstvo treba da utvrdi koliko je skorašnja promjena rukovodstva (direktora, glavne sestre) mogla doprinijeti neželjenom događaju?
– Kako se u sertifikovanoj i akreditovanoj ustanovi mogla desiti ovakva havarija, kad za sve, pa i za hladni lanac, skladištenje, čuvanje i izdavanje vakcina postoje jasne pisane procedure“ – upitao je Stanić.

On je kazao da je pitanja mnogo, a da su nama su potrebni hitni odgovori i tačno utvrđena odgovornost i to hijerarhijski od “glave” pa prema nižim nivoima.

Šešić: Zašto vlast i Boračka organizacija ignorišu inicijativu demobilisanih boraca

Zbog čega Vlada Republike Srpske, resorno ministarstvo i Boračka organizacije RS ignorišu inicijativu demobilisanih boraca Vojske RS, koju je potpisalo tri hiljade boraca, upitao je danas Davor Šešić, poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Šešić navodi da su inicijativu u kojoj se traži izmjene Zakon o borcima, smjena ministara rada i boračko-invalidske zaštite Duška Milunovića i drugačija raspodjela finansijskih sredstava boračkim organizacijama demobilisani borci u Narodnu skupštinu predali prije nekoliko dana.

„Da li je moguće da o inicijativi koju je potpisalo tri hiljade boraca koji su nezadovoljnih radom resornog ministarstva i Boračke organizacije Republike Srpske niko od prozvanih nema da kaže nijednu riječ“, upitao je Šešić.

On kaže da je ovo još jedan dokaz ignorantskog odnosa prema interesima boračke populacije u Republici Srpskoj.

On je istakao da, ako već Vlada i resorno ministarstvo ne žele da zastupaju interes boraca, to mora činiti Boračka organizacija.

„Najveća odgovornost za loš položaj boračke populacije leži u čelnim ljudima Boračke organizacije. Oni sjede u svojim foteljima imaju određena primanja i postaju organ vlasti. Koliko su zainteresovani za poslove koje bi trebali obavljati govori i izjava predsjednika Skupštine Boračke organizacije RS koji je nedavno izjavio da uopšte ne zna šta se dešava sa izgradnjom Centralnog spomen -obilježja borcima Vojske RS“ kaže Šešić.

On navodi da jučerašnja smrt boraca prve kategorije Rajka Delića, koji je u ratu izgubio tri brata, oslikava u kako teškim uslovima žive demobilisani borci Vojske RS.

„Sramota je da je Delić živio 15 godina u izuzetno teškim uslovima i da je gladovao, a da lokalna zajednica Boračka organizacija i Vlada RS ništa nisu poduzeli da mu pomognu“, rekao je Šešić.

(vijesti365.com)

Ostavite komentar