Šulić: Projekat “Otvoreni Balkan” podjednako značajan za Srpsku i FBiH

0
43

 Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da je projekat “Otvoreni Balkan” podjednako ekonomski važan Republici Srpskoj i Federaciji BiH.
On je naveo da statistički podaci ukazuju da su i Republika Srpska i FBiH ekonomsko orijentisani ka Srbiji i da bi svi imali koristi od projekta “Otvoreni Balkan”.

Šulić je naglasio da na poslovanje Republike Srpske, nažalost, trenutno više negativno utiču loši politički odnosi unutar BiH, odnosno sa Federacijom BiH, nego globalna dešavanja, za koje se nada da će biti prevaziđena.

“Postoje ljudi koji ne mogu razdvojiti privredu od politike, a što utiče da budemo dio projekta `Otvorenog Balkana`. Nažalost, u tome nemamo kooperativne saradnike u političkom Sarajevu”, izjavio je Šulić, tokom panela “Komparativne prednosti domaćeg izvoza” u okviru Trećeg investicionog foruma “Invest Srpska” koji se održava u Tesliću.

Šulić je istakao da jačanje privrede leži u izvozu, ali da će od kvaliteta proizvoda i njegovom finalizacijom privredna zajednica imati veće benefite u odnosu na postojeće stanje, s obzirom na to da se, kao u oblasti drvoprerade, izvozi samo sirovina.

On je rekao da strategija razvoja Republike Srpske treba da se zasniva na jasno zacrtanim ciljevima u odgovarajućem vremenskom periodu.

“Mi ne dajemo pare, mi investiramo da bi se sredstva reinvestirala”, poručio je Šulić.

On je naveo da mjere Vlade Srpske i IRB prate privrednu zajednicu koja opet mora pratiti realne tržišne tokove.

Šulić je ukazao i na kampanje čiji je cilj da se kupuju domaći proizvodi, za koju kaže da je dugoročan proces s obzirom na postojeće navike stanovništva.

Izvršni direktor za razvoj i investicije preduzeća “Elektroprivreda Republike Srpske” /ERS/ Jovica Vlatković rekao je da ERS preduzima sve aktivnosti da posluje pozitivno.

On je istakao da u tom pravcu ERS ulaže u neophodne investicije, uključujući u obnovljive izvore, uvažavajući pri tome sve neophodne standarde i procedure koji se odnose na zaštitu životne sredine, kako bi obezbijedili dodatnih 1.000 megavata struje s novim, modernim kvalitetnim proizvodnim pogonima i objektima.

Vlatković je rekao da su, uprkos svim poteškoćama i pritiscima od dosadašnjih međunarodnih finansijskih partnera, pronašli nove finansijske partnere, kao i modalitete poslovanja kako bi zacrtani projekti bili realizovani, a stanovništvo da se ne optereti povećanjem cijene, za koju kaže da je najniža u regionu.

On je istakao da se rezultati investicija očekuju već u narednih pet godina.

Direktor IT kompanije “Dvelt” Stefan Krneta rekao je da je put do projekata na inostranom tržištu dugoračan proces, da se počinje malim projektima kojima se pristupa odgovorno, a za koji je neophodna podrška u opremi, ali i vidljivost učešćem na IT skupovima u inostranstvu.

On je naveo da se IT industrija pregrijala, što je dobro, jer je nastao trend da se osnivaju neodrživa preduzeća koja se gase, a sa kadrovima koji nikome ne trebaju.

Krneta je istakao da IT kompanije u Republici Srpskoj ne mogu da se takmiče sa mnogoljudnijim zemljama koje obezbjeđuju jeftiniju radnu snagu i da šansu trebaju tražiti u kvalitetu proizvoda, odnosno njegovoj primjeni i efikasnosti na tržištu.

Direktor kompanije “Sava Semberija” iz Bijeljine Stevo Filipović rekao je da se mora formirati partnerski odnos sa Vladom Srpske i Investiciono-razvojnom bankom /IRB/, kao što to rade privrednici sa svojim kooperantima, s ciljem stvaranja organskih zdravih domaćih kvalitetnih proizvoda, što sve ovoj kompaniji obezbjeđuje da je prepoznata i da se njeni proizvodi nalaze na tršitu Dubaija, kao i zemljama Evrope te drugih zemalja.

On je rekao da “Sava” već duži period od sirovina koristi isključivo one sa područja Srpske i da je zaokružila proizvodnju.

Filipović smatra da se sistem podsticaja poljoprivrednim proizvođačima mora riješiti zakonskim procedurama kako bi proizvođači znali na čemu su.

Četvrtim panelom “Komparativne prednosti domaćeg izvoza” završen je Treći investicioni forum “Invest Srpska” koji se dva dana održavao u Tesliću.

Ostavite komentar