Sve više problema za Trampa, moguć opoziv, ugašen Twitter

0
201

Odlazeći američki predsjednik Donald Tramp suočava se sa brojnim problemima nekoliko dana prije isteka mandata.

Demokrate u Kongresu su zaprijetile da će ponovo pokrenuti proces njegovog opoziva ako on odmah ne podnese ostavku, sve je manje podrške njegovih republikanaca, a trajno mu je ugašen i Twitter nalog zbog njegove uloge u nasilnom upadu njegovih pristalica u Kapitol u srijedu, navodi Rojters.

Američka televizijska mreža Si-En-En je ranije objavila, pozivajući se na više dobro obaviještenih izvora, da demokrate planiraju da pokrenu postupak opoziva Trampa već u ponedjeljak.

Na taj način bi glasanje o opozivu predsjednika Trampa moglo da bude pokrenuto već početkom ili sredinom sljedeće sedmice, naveo je CNN.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izjavila je da će ta institucija pokrenuti proces opoziva Trampa zbog upada njegovih pristalica u Kongres i uloge koju je on lično imao u nedavnom nasilju u Vašingtonu.

“Tramp je učinio nešto tako ozbiljno, da bi protiv njega trebalo da bude pokrenut postupak opoziva”, rekla je Pelosi za emisiju “60 minuta” kanala CBS.

Kako prenosi Rojters, ona je pozvala potpredsjednika SAD Majkla Pensa da se pozove na 25. amandman i smijeni Trampa zbog nereda ispred Kapitola, ali je Pensov savjetnik rekao da se potpredsjednik protivi takvoj ideji.

Za odluku Kongresa, da Tramp zaista bude smijenjen prije 20. januara, kada izabrani predsjednik Džozef Bajden preuzima dužnost, potrebna je većina i u Senatu, koji je trenutno pod kontrolom republikanaca i koji ne zasjeda po rasporedu do 19. januara, a već je jednom oslobodio Trampa, navodi Rojters.

Za takvu odluku u Senatu potrebne su dvije trećine glasova, a demokrate će preuzeti kontrolu nad Senatom kasnije ovog mjeseca, nakon što savezna država Džordžija potvrdi dva rezultata drugog kruga izbora na kojima su pobijedili njihovi kandidati.

Nakon nedavnih nereda u Vašingtonu i Twitter je odlučio da trajno suspenduje nalog američkog predsjednika Donalda Trampa zbog “rizika od daljeg podsticanja na nasilje”.

“Poslije detaljnog pregleda nedavnih tvitova sa ‘@realDonaldTrump’ naloga i konteksta oko njih, trajno smo suspendovali nalog zbog rizika od daljeg podsticanja nasilja”, saopštila je kompanija u tvitu.

Tramp je odgovorio da je potez Twittera bio predvidiv i da sa drugim kompanijama radi na tome da izgradi platformu na kojoj on i njegovi pratioci neće biti ućutkivani.

(Tanjug)

Ostavite komentar