Tim Evropa: EIB ubrzava oporavak MSP-ova na Zapadnom Balkanu ugovaranjem novih zajmova s dvama bankama iz grupe UniCredit

0
216

Evropska  investiciona banka (EIB) i UniCredit  Bank a.d. Banja Luka (UBBL) sklopili su ugovor na osnovu kojeg će se malim i srednjim preduzećima u BiH obezbijediti do 50 miliona EUR kako bi im se pomoglo u savladavanju izazova povezanih s oporavkom od krize koju je uzrokovao COVID-19. Zajmom će se preduzeća podržati u prevazilaženju finansijskih ograničenja koja je izazvala pandemija, uz istovremeno očuvanje likvidnosti i radnih mjesta.

Ovo je treća kreditna linija koju je EIB  odobrila radi podrške preduzećima u okviru finansijskog paketa Tima Evropa za oporavak Zapadnog Balkana od pandemije  virusa COVID-19. Zahvaljujući danas ugovorenom novom zajmu, ukupna sredstva koja je EIB  od početka pandemije  odobrila MSP-ovima u BiH radi oporavka od krize koju je izazvao COVID-19  dostignuće 95 miliona EUR.

UBBL će ta sredstva pod povoljnijim i pristupačnijim uslovima plasirati MSP-ovima i srednje  kapitalizovanim preduzećima pogođenima krizom koju je u BiH izazvao COVID-19. Ta preduzeća moći će koristiti sredstva EIB-a za finansiranje potreba u pogledu likvidnosti, obrtnog kapitala i srednjoročnih investicija.

Liljana Pavlova, potpredsjednica EIB-a odgovorna za  njene aktivnosti u Bosni i Hercegovini, izjavila je: „Današnjim ugovaranjem ove značajne investicije EIB nastavlja s podrškom rastu i razvoju Bosni i Hercegovini. Posvećeni smo stvaranju preduslova za brži oporavak od krize koju je izazvao COVID-19 i tranziciju regionalne privrede prema otpornijoj, zelenijoj i održivijoj ekonomiji koja će se moći uspješno takmičiti na globalnim tržištima. Drago nam je što imamo partnere kao što je UniCredit Bank Banja Luka , koji našu finansijsku podršku mogu direktno plasirati preduzećima u BiH i tako sačuvati radna mjesta i primanja za hiljade građana.”

Teodora Petkova,  direktorica UniCredita za Istočnu Evropu, izjavila je: „I dalje smo posvećeni pružanju trajne podrške razvoju lokalnih preduzeća i  privrede u okviru ove inicijative kako bismo ubrzali oporavak od krize koju je izazvao COVID-19. Ovo je još jedan konkretan korak prema obezbjeđenju kontinuiteta novčanih tokova, naročito za MSP-ove koji su jedan od ključnih oslonaca ekonomija na Zapadnom Balkanu, a kojima ćemo omogućiti finansiranje obrtnog kapitala i  investicionih programa. U UniCreditu blisko sarađujemo s našim podružnicama u svim zemljama kako bismo preduzeli odlučne i opipljive korake i tako postali dio rješenja obezbjeđenjem kontinuiteta proizvodnje i lanaca snabdijevanja u ekonomijama Istočne Evrope.”

Gordan Pehar, predsjednik Uprave  UniCredit Bank  a.d. Banja Luka, izjavio je: „Svojom dosadašnjom, veoma efikasnom saradnjom s EIB-om postavili smo temelje za ovo novo partnerstvo koje potpisujem s velikim zadovoljstvom. UniCredit Bank Banja Luka dosad je na naše tržište pod povoljnim  uslovima uspješno plasirala ukupno 45 miliona  evra. Ovaj novi ugovor omogućuje nam da nastavimo s podrškom zajednici te da i dalje pokazujemo posvećenost jačanju ekonomije Republike Srpske. Radujemo se trenutku kada ćemo krenuti s plasiranjem ovih novih sredstava svojim postojećim i novim klijentima i tako utrti put zajedničkom rastu.”

Bolji pristup finansijskim sredstvima za MSP-ove na Zapadnom Balkanu

EIB ima čvrst odnos s UniCreditom koji je radi finansiranja MSP-ova i srednje  kapitalizovanih preduzeća u Bosni i Hercegovini i Srbiji do danas plasirao više kreditnih linija EIB-a u ukupnom iznosu većem od 150 miliona EUR. Posljednja saradnja, ugovorena 2020. godine, odnosi se na zajam za MSP-ove s pozitivnim društvenim uticajem, što je prvi posao te vrste realizovan u Srbiji. Ovaj inovativan način finansiranja namijenjen je preduzećima koja pozitivno utiču na svoje zajednice tako što omogućuju zapošljavanje i profesionalni razvoj osoba iz osjetljivih društvenih grupa. Plan EIB-a je da ovaj proizvod uvede i u druge zemlje regije, čime će promovisati inkluzivno zapošljavanje, preduzetništvo među ženama i radna mjesta za mlade.

Ostavite komentar